Så funkar internet – se föreläsningar här

På relativt kort tid har internet blivit en självklar del av våra liv och förändrat vårt samhälle i grunden. Därmed har också intresset för – och behovet av – nyheter som rör vårt uppkopplade liv ökat drastiskt.

IIS har därför anordnat en föreläsningsserie om internet riktad till journalister. Mycket av det som gås igenom är dock relevant för alla som vill lära sig mer om hur internet fungerar. Här kan du se filmerna från varje tillfälle:

 

internetkunskap #1 – Så funkar internet

För att kunna rapportera om internetutvecklingen är det viktigt att förstå hur internet är uppbyggt, hur det funkar och hur det styrs. Detta gicks igenom under internetkunskap#1 – Så funkar internet. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS reder ut begrepp som DNS, IP-adresser, domännamn och toppdomäner, samt  hur du kan gå tillväga för att ta reda på information om domännamnsinnehavare.

Staffan Jonsson, Senior Policy Adviser på IIS går igenom hur internet styrs och aktuella nätpolitiska frågor.

IIS jurister Elisabeth Ekstrand och Filippa Murath berättar om juridiken kring domännamn och vad som händer när domännamn blir föremål för tvist.

 

internetkunskap #2 – Filtrering och övervakning av nätet

Under det här passet pratar Amar Andersson, Registrar Manager från IIS om hur information på nätet filtreras (och övervakas), vilka som filtrerar och vilka metoder användare tar till för att gå runt det.

Journalisterna Carl Fridh Kleberg (TT) och Martin Edström (frilans) belyser genom konkreta och tämligen hårresande exempel några av de mycket allvarliga risker journalister utsätter sig själva och framförallt andra för när det gäller kontakt med källor i länder där internet och informationsflöde inte är fritt. De ger också lite enkla tips på hur man med liten ansträngning kan rädda liv.

Fler tips kommer också journalisten Sus Andersson med. Hon är en av författarna till internetguiden Digitalt Källskydd som IIS gett ut i ett samarbete med Journalistförbundet.

 

internetkunskap #3 – Så blir du en ”nätektiv”

Facebookkonton och lösenord kapas, bluffshoppar frodas och Nigeriabreven flödar. I dag sker de flesta bedrägerierna på internet, eller med hjälp av internet. ”Det händer inte mig” slår många ifrån sig med. Men faktum är att det gör det. Enbart de svenska bedragarna uppskattas lura till sig flera miljarder kronor varje år.

Under det här seminariet visar Peter Forsman från IIS – en av Sveriges främsta experter på nätkriminalitet – hur du praktiskt kan gå till väga för att söka information om och spåra personer på internet.

Du får lära dig hur du bild- och textsöker, gör bolags- adress- och personuppslagningar, reverserade uppslagningar och mycket annat. Vi guidar dig också genom en del av de fenomen som såväl privatpersoner som företag möter på internet och måste vara vaksam på.