Så många svenskar nätdejtar

Drygt 1,5 miljon svenskar har nätdejtat och var tionde har gjort det senaste året. Det visar statistik ur rapporten Svenskarna och internet 2017.

Inför alla hjärtans dag kommer här en sammanställning av statistik på svenskarnas nätdejtande. Statistiken är hämtad ur rapporten Svenskarna och internet 2017 som släpptes i höstas.

Var tredje ungdom har nätdejtat senaste året

1,5 miljoner, alltså 20 procent av de svenska internetanvändarna (16 år och uppåt) har testat nätdejting någon gång, 11 procent det senaste året. Bland de yngre är det dock betydligt vanligare – var tredje 16-25-åring har nätdejtat senaste året.

Intresset för att använda dejtingsajter och appar är givetvis också förknippat med det civilstånd man har. 35 procent av de ensamstående har dejtat senaste året medan ingen av de gifta i undersökningen har gjort det. Det är också vanligare att personer som bor i storstad har nätdejtat (13 %) senaste året än personer som bor på landsbygden (8 %).

Vad hände sen?

Leder då nätdejtandet till några långvariga relationer? De i undersökningen som uppgav att de använt dejtingsajter eller dejtingappar fick följdfrågan om vad som hade hänt sedan. 15 procent svarade att de hade blivit sambo eller gifta, 13 procent hade startat en relation. Ytterligare 34 procent hade träffat någon med det blev inget och resterande 38 procent hittade ingen.

Tinder

Tinder lanserades 2014 är en av de populäraste dejtingapparna, 7 procent använder den någon gång. Bland de mellan 16 och 25 år använder mer än var fjärde man (27 %) och mer än var femte kvinna (21 %) dejtingappen.

Mellan 26 och 35 år använder 18 procent av männen och 14 procent av kvinnorna Tinder. I åldersgrupperna över det finns det en och annan Tinderanvändare, men de är så få att de knappt syns i statistiken.

Tidslinje över nätdejtingens historia

För mer digital kärlek, ta gärna en titt på Internetmuseums temautställning om nätdejting. Här kan besökaren följa nätdejtingens historia från Aftonbladet chat via spraydejt fram till dagens dejtingappar.