Kom igång och använd nätet

Internetuppkoppling

Det finns olika typer av internetuppkopplingar:

 • Fiber, som är den modernaste formen av datakommunikation. Fiberanslutning finns i vissa fastigheter, ibland inbakat i månadsavgiften, ibland avgiftsbelagt. Kontrollera med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om det finns fiberkabel (bredband) där du bor och om du behöver teckna abonnemang eller om det redan ingår i hyran/månadsavgiften. I villor och andra fristående hus är det ägarens ansvar att fibern blir framdragen och installerad. Det finns ofta en lokal fiberförening att fråga till råds. Om fiberanslutning redan finns i bostaden, och inte ingår i hyran/månadsavgiften, kostar användandet från några hundralappar i månaden och uppåt beroende på hastighet och tilläggstjänster.
 • ADSL, som är internet via telefonnätets kopparkablar. Det förutsätter att det finns eller har funnits ett fast telefonabonnemang i bostaden. ADSL anses som ganska långsamt när det gäller överföringshastigheter, men duger för normalt surfande. Tv-tittande via play-tjänster och liknande kan dock variera i uppspelningskvalitet.
  Eventuellt kan du behöva komplettera det med en trådlös router.
 • WIFI är en trådlös förbindelse där en router har kopplats till ett fiber- eller ADSL uttag. Den kopplas då till ett bredbandsuttag som i allmänhet finns i hallen. Wifi finns också på vissa allmänna platser (flygplatser, bibliotek, hotell, vissa krogar/konditorier och i vissa parker). Denna uppkoppling kräver inget SIM-kort eller abonnemang utöver tillgång till wifi-nätverket. Det är gratis att koppla upp sig till bibliotekets trådlösa nätverk. Du måste dock ha ett bibliotekskort med pinkod. Du kan logga in med personnummer och kortets pinkod.
 • SIM-kortuppkoppling innebär ett abonnemang hos Telia, Tele2, 3, Telenor med flera. Det enklaste och billigaste abonnemanget kostar (november 2016) 149 kronor/månad hos Tele2 (billigaste mobila bredbandet utan modem). För det får man surfa upp till 5 GB per månad. Det går att hitta aktuella priser på olika mobila bredband på till exempel Prisjakt.nu. Om man har större behov än så finns dyrare abonnemang. Det finns även abonnemang som man kan ringa på. Ett alternativ är att man skaffar ett gratis SIM-kort hos exempelvis Comviq och laddar det när man behöver det. En månad för max 0,5 GB trafik kostar då 50 kronor.
 • Mobilt bredband. Om du redan har ett mobilt bredbandsmodem till din bärbara dator kan du använda SIM-kortet som sitter i modemet till surfplattan. Antingen flyttar du SIM-kortet från modemet till surfplattan eller också kan du skaffa en router i vilken du kan stoppa in SIM-kortet och få wifi, det vill säga trådlöst nätverk som du kan använda till både datorn och surfplattan. Det finns routrar som är låsta till olika leverantörer och routrar som går att använda till alla typer av SIM-kort. Det finns även små mobila miniroutrar som är lätta att ta med sig. Om du flyttar SIM-kortet mellan bredbandsmodem och surfplatta kan du behöva en så kallad SIM-kortadapter då det förekommer olika storlekar på SIM-kort.
  Om du tecknar ett mobilt bredbandsabonnemang utan någon utrustning som bredbandsmodem eller router – vilket inte behövs om du bara ska använda SIM-kortet i surfplattan – så brukar abonnemanget vara utan bindningstid. Om du däremot skaffar ett bredbandsmodem för att kunna använda det i datorn, eller en router för att kunna använda det till både dator och surfplatta, så tillkommer en avbetalningskostnad på utrustningen och en bindningstid som i allmänhet är på 24 månader.
  Telia, Tele2, Tre, Telenor, med flera erbjuder också att man kan teckna surfabonnemang med tillhörande surfplatta. Man slipper då engångskostnaden för plattan och betalar i stället av den under 24 månader. Det är ofta ett prisvärt alternativ till att köpa surfplattan och abonnemanget var för sig.
 • Uppkoppling via mobiltelefonens SIM-kort är ett alternativ för den som vill köpa en billigare platta utan SIM-kortplats och/eller inte vill kosta på sig ett separat surfabonnemang. Det går att ställa in moderna surfmobiler så att de blir en så kallad hotspot som sänder ut wifi till vilket surfplattan kan kopplas. Du måste då ha ett mobilabonnemang med surfmöjlighet.

Innan du går till beslut att köpa en surfplatta, och framför allt tecknar ett surfabonnemang, bör du titta på respektive företags hemsida för att få de färskaste uppgifterna. Det är stenhård konkurrens på marknaden och typer av abonnemang och priser ändras hela tiden.

Se upp för nitiska försäljare

Antalet bedrägerier mot äldre personer ökar. Det finns ingen måtta på påhittigheten när det gäller att lura tekniskt okunniga äldre att köpa utrustning eller teckna abonnemang som de inte behöver. Jag har till exempel mött en bedrövad kvinna som i en affärsgalleria blivit övertalad att köpa två mobiltelefoner med tillhörande abonnemang, en att ha hemma och en i stugan på landet. Inte förrän hon kom hem och berättade detta för sin dotter förstod hon att hon hade blivit lurad. Varken hon eller dottern kunde ångra köpet och avsluta relationen med företaget. Först efter en lång rad samtal med olika chefspersoner fick hon skicka tillbaka mobilerna och löstes från abonnemangen. En sådan befrielseprocess klarar sällan äldre människor på egen hand.

Se upp för försäljare som försöker få dig att köpa dyrare utrustning och teckna dyrare abonnemang än du behöver. Det är dina behov som gäller inte försäljarens behov. Om du blir övertalad att köpa något du inte har tänkt dig så kan det vara svårt att ångra detta köp då du kanske har tecknat ett avtal som gäller 24 månader. Det kan till och med ske utan att du har förstått vad du har gått med på. Om du är osäker, be att få skriftlig information om priser och villkor. Begär därefter betänketid så att du kan fråga någon du litar på till råds innan du gör ditt köp eller tecknar ditt abonnemang. Kom ihåg att du har 14 dagars ångerrätt via Konsumentköplagen. Det gäller numera även vid distansköp. Behöver du hjälp kan du kontakta din kommuns konsumentvägledare.

Tips: Skydda dig mot bedragare!

Internet och telefoni skapar fantastiska möjligheter för köpare och säljare att interagera. Den här guiden handlar om myntets baksida, bedragarna som utnyttjar nätets möjligheter för att lura dig för deras egen vinning. I guiden tar vi upp bedragarnas metoder, vad du som privatperson kan råka ut för och vad du bör se upp med. Viktigast av allt är att du får reda på dina rättigheter och hur du skyddar dig om du blivit lurad. Ta del av drabbades berättelser och gå igenom checklistorna så att du blir säkrare när du använder internet för att köpa produkter och tjänster i vardagen. Guiden är producerad i samarbete med Polisen. I guiden lär du dig:

 • Hur de vanligaste varianterna av vilseledande försäljning på nätet går till.
 • Vilka som är de vanligaste bedrägerierna du utsätts för framför datorn.
 • Vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument vid näthandel eller om du luras av bedragare.
 • Hur du undviker betalningsanmärkningar.
 • Hur du skyddar din dator mot skadlig kod.
 • Hur du blir mer källkritisk på nätet.
 • Vem du kan be om hjälp när du behöver det.

Internetguiden och instruktionerna finns att läsa och ladda ned kostnadsfritt på www.internetguider.se

Spara

Spara