Förord

Mängden information på nätet växer i ett rasande tempo. Det bloggas, det twittras, det statusuppdateras, det publiceras artiklar och videoklipp, nya bilder laddas upp till Facebook och Flickr. Som användare, oavsett om man för stunden är på nätet som privatperson eller i jobbet, behöver man verktyg för att hänga med i flödet. Verktyg som filtrerar ut det som man är intresserad av.

Men det finns de som menar att bra filter skapar nya problem. Våren 2011 skrev den amerikanske journalisten och författaren Nicholas Carr ett blogginlägg där han argumenterar för att bra filter förstärker känslan av informationsstress. Bra filter, menar han, hjälper oss inte bara att hitta en nål i en höstack. Bra filter bygger hela höstackar av nålar där allt är intressant och det är svårt att veta var man ska börja.

Det kan möjligen ligga något i hans resonemang, men den här internetguiden har ändå som grundtes att fungerande filter behövs och ju finmaskigare de är, desto bättre för användaren. Är resultatet en höstack med intressanta nålar kan det förvisso kännas övermäktigt. Men då får man låta sin egen tid sätta gränserna och vara glad för det man hinner läsa.

Med hjälp av de verktyg och metoder som presenteras på de kommande sidorna ska du som läsare förhoppningsvis kunna gallra fram sådant som intresserar dig. Guiden vänder sig i huvudsak till dig som ännu inte använder någon tjänst för att på ett strukturerat sätt omvärldsbevaka på nätet utan istället förlitar dig på en sökmotor när det är något specifikt du letar efter och i övrigt besöker några favoritsajter för att hålla dig uppdaterad om ”dina” ämnen.

Ambitionen är att hjälpa dig att få bättre koll på det som är viktigt för dig, med enkla metoder och utan någon stor kostnad. Tyngdpunkten ligger på alla de gratistjänster som finns tillgängliga på nätet.

Jag vill också tacka Fredrik Clase, Mikael Haglund, Joakim Jardenberg, Martin Källström, Matti Palm, Fredrik Stenbeck och Mattias Tyrberg som bidragit med kunskap, idéer och tips till denna guide.

Vänersborg, juni 2011

Anders Thoresson