Internetguider

För dig som redan är intresserad av internet eller är sugen på att lära dig mer finns .SE:s Internetguider. Guiderna finns i flera format – som tryckta böcker, i pdf-format och direkt på webben. Väljer du att beställa guiden i tryck tar vi ut en avgift om 20 kr per guide.

Guiderna trycks i en begränsad upplaga, men du kan bli prenumerant och säkra att du alltid får ett erbjudande om ett tryckt exempler av den senaste guiden, kostnadsfritt. Klicka här för att läsa mer.

Vi gillar Internet och vill dela med oss till alla. Du kan säkert hitta din favorit bland våra över 20 titlar!

 • IPv6

  Att gå över till IPv6

  Guiden beskriver praktiskt vad det innebär att gå över till IPv6. Hinder och praktiska erfarenheter tas med. Med hjälp av guiden kan du uppskatta kostnader och nytta för ett eventuellt IPv6-projekt och lära dig att producera en grov projektplan.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • barnhack

  Barnhack!

  – kom igång med programmering

  Idag använder de flesta yngre i Sverige uppkopplade apparater och datorer. Men förståelsen för hur allt hänger ihop är rätt liten. Det handlar om att väcka nyfikenheten och intresset för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar. Vi har bett journalisten och pappan Anders Thoresson att samla erfarenheter och klokskap från olika håll och sammanställt dem i den här skriften. Syftet är att du och ditt barn (eller kursledare och andras ungar) ska kunna genomföra egna programmeringskurser. Eller laborera tillsammans hemma. Det är enklare än du tror och det krävs inte att du har teknik som ditt största intresse. Med vuxnas hjälp kan de unga bli aktiva producenter istället för att vara passiva konsumenter. Vi kallar det Barnhack.

  xl-material-pngMissa inte XL-materialet!
  Till den har Internetguiden finns ett kursmaterial med utförliga steg-för-steg-instruktioner: Kom igång med Scratch Del 1 av Måns Jonasson. Den är till för dig som är en nyfiken nybörjare när det gäller programmering och Scratch. Dokumentet är även en bra start om vill anordna ett Barnhack.

 • copyrightcopyleft

  Copyright – Copyleft

  Syftet med den här guiden är att förklara vad upphovsrätt är och hur den påverkar skapande och kommunikation, samt att hjälpa den som vill använda sig av upphovsrättslicenser. Här förklaras hur öppna licenser kan användas för att hjälpa skapande människor att dela med sig av sina alster.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • creative_commons_ill

  Creative Commons

  CC uppmuntrar människor att dela sitt kreativa arbete med andra. Det är dock viktigt att du använder den typ av licens som är rätt för dig och att du förstår vad den innebär. Den här illustrationen hjälper dig att förstå licenserna och kombinationernas innebörd genom att du besvarar frågorna.

 • Digitalis

  Digitalis filosofi

  Denna internetguide handlar om människans möjligheter i ett samhälle som alltmer präglas av digital informationshantering. Den är tänkt som en inspirationskälla för lärare i grund- och gymnasieskolan, som en vägledning och källa till diskussion i undervisningen. Men den kan också läsas av vem som helst som är intresserad av de förändringar vårt samhälle går igenom till följd av den accelererande tekniska utvecklingen.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • digitalt-kallskydd_guide

  Digitalt källskydd – en introduktion

  Den här guiden är producerad i samarbete med Journalistförbundet och är full av fallstudier, lösningar och konkreta tips på hur journalister och andra som hanterar känslig information kan värna anonymiteten. Det finns också bra tips på hur den som har känslig information att dela kan skydda sig själv.

  Vi har även tagit fram extramaterial – ”Digitalt källskydd XL” – till den här guiden som förklarar hur du använder exempelvis kryptering i praktiken. Handfasta användarinstruktioner i pdf-form. Varsågoda!

  1. Så surfar du säkrare
  2. Lär dig kryptering
  3. Radera säkrare
  4. Säkrare mobiltelefon
 • DNS

  DNS – internets vägvisare

  Vad händer när du skrivit in en adress i din webbläsare och tryckt ned Enter-tangenten? Hur hittar ett skickat mejl till rätt mottagare? Den här internetguiden förklarar hur den infrastruktur som finns på plats bakom kulisserna fungerar. Du lär dig mer om de grundläggande delarna av denna infrastruktur: den hierarkiska och distribuerade databasen DNS.

 • domannamn

  Domännamn – allt du vill veta om din adress på nätet

  Den här guiden ger dig användbara tips om hur du kan använda .se-domäner i din verksamhet och vardag. Vi har intervjuat sex domäninnehavare om hur de använder sin identitet på nätet och vad adresserna under .se betyder för dem idag och i framtiden. Guiden beskriver hur en bra strategi för domännamnshantering kan se ut och vilken betydelse ett domännamn kan ha för företagets varumärke. Dessutom bjuds en kort historik över hur den svenska toppdomänen .se kom till och vilka aktörer som finns i den internationella domänrymden.

 • Epostattlitapa

  E-post att lita på

  Den här internetguiden går igenom olika hot och visar vad du kan göra för att skydda din e-post. Det finns lättanvända tekniker som gör e-posten tillförlitligare. Guiden vänder sig i första hand till dig som ansvarar för e-posttjänsten på ett litet eller medelstort företag, men även en vanlig användare kan ha nytta av att läsa den.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • Floden-kvitter-och-statusuppdateringar

  Flöden, kvitter och statusuppdateringar

  Mängden information på nätet växer i ett rasande tempo, det statusuppdateras, twittras och bloggas som aldrig förr. Guiden går enkelt igenom RSS, Google Reader och Twingly. Och med hjälp av de tips och gratisverktyg som presenteras i den här internetguiden lär du dig att samla den information på nätet som intresserar just dig.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • Franidetillfardig

  Från idé till färdig webbplats

  Här får du tips om hur man planerar, genomför och publicerar ett webbprojekt. Guiden passar alla, men är speciellt framtagen för skolelever med anledning av Webbstjärnan, .SE:s tävling där elever tävlar i att göra en webbplats av sitt skolarbete.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • igenkandoidentifierad

  Igenkänd och identifierad

  I den fysiska världen ställer frågor om identitet sällan till några större problem. Det finns ett antal allmänt accepterade sätt att bevisa vem man är. På nätet är det annorlunda. I den digitala världen saknas en universell legitimation. Men ny teknik är på gång. Den här internetguiden handlar om elektroniska legitimationer och presenterar en del av den tekniska utveckling som pågår på området.

 • IntroduktionIP

  Introduktion till IP – internet Protocol

  Det här är internetguiden för dig som vill lära dig mer om hur trafiken på internet fungerar och om högaktuella IPv6. Fokus ligger på grundläggande funktioner för IP som arkitektur, funktion och IP-baserade tjänster. Teknik varvas med historia och tankar kring säkerhet.

  Guiden finns inte i tryckt format

 • omslagsbild_it-guide

  It-säkerhet för privatpersoner

  – en introduktion

  Vecka efter vecka fylls löpsedlarna av nyheter om stulna lösenord och manipulerade bankomater. Varningsbrev frånbankerna om skadlig kod och bedrägeriförsök via internet hör till vardagen. Kapade Facebook- och Twitterkonton likaså. För att ge svar på vanliga frågor om it-säkerhet har succéförfattarna Linus Larsson och Daniel Goldberg skrivit den här guiden som lär dig grunderna i hur man håller sig säker i den digitala världen. De bjuder på matnyttiga tips om enkla åtgärder för att hålla din uppkoppling, e-post, ditt Facebookkonto och dina bankuppgifter i säkrare förvar. Innehållet kräver inte särskilda förkunskaper.

 • kallkritik

  Källkritik på internet

  En kritisk hållning till innehållet på internet borde vara en del av allas digitala vardag. Men för att kunna värdera trovärdigheten hos informationen på nätet behövs verktyg och även grundläggande kunskaper om hur webben fungerar. Oavsett om du gör research för ett skolarbete, surfar för nöjes skull eller arbetar med informationsinhämtning finns det metoder att tillgå i sökandet efter fakta och sanningar på nätet. Guiden tar upp allt från traditionell källkritik till hur du spårar upp nättjänsters geografiska hemvist.

 • Lyckade-handel

  Rätt väg till lyckad e-handel

  Den här internetguiden består av två delar. Den första beskriver e-handeln ur konsumentperspektiv. Varför är det en bra idé att handla på nätet, finns det risker med det och vilka rättigheter har jag? Den andra delen belyser e-handeln ur entreprenörsperspektiv. Steget från konsument till att sätta upp en egen rörelse baserad på e-handel är litet och minskar ytterligare tack vare den här praktiska guiden.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • Sakernasinternet

  Sakernas internet

  Den som säger att internet redan har omvandlat samhället i grunden kanske har rätt, men samtidigt har vi faktiskt den stora omvandlingen framför oss när stora som små föremål kopplas upp och får en identitet på nätet. Guiden är en rapport från ett seminarium på detta tema som hölls på internetdagarna 2009. Bland deltagarna fanns en del av världens ledande experter på området.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • wordpress

  Skapa en webbplats med WordPress

  Vill du lära dig hur man skapar en snygg och personlig sajt från grunden? Då är detta internetguiden för dig. WordPress är nätets kanske populäraste verktyg för att skapa bloggar och hemsidor. Det är lätt att lära sig och används på ett oräkneligt antal webbplatser (till exempel www.iis.se, där du befinner dig nu). Ändå har det saknats en bra introduktion till WordPress på svenska – fram till nu.

 • skriva_for_webben

  Skriva för webben

  Med enkla medel kan du göra stor skillnad för dina texters läsbarhet. Den här internetguiden ger dig de rätta verktygen för att få din målgrupp att fastna för just det du skriver. När man skriver för webben gäller det att använda bra rubriker, se till att texterna går att skumläsa och inte minst skriva kort och koncist. Guiden går också igenom hur du skriver för nätvideo och sociala medier.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • skydda_foretag

  Skydda ditt företag mot bedragare

  – nätfiffel, bluffakturor och vilseledande försäljning

  internet och telefoni skapar fantastiska möjligheter för företagare och privatpersoner att interagera och göra affärer. Den här guiden handlar om myntets baksida, bedragarna som utnyttjar möjligheterna för egen vinning. I guiden tar vi upp bedragarnas metoder, vad som kan hända och vad du bör se upp med. Viktigast av allt: du får reda på dina rättigheter och hur du skyddar din verksamhet. Ta del av drabbades berättelser och gå igenom checklistorna så du kan vara säker när du använder internet som en viktig del i ditt företagande.

 • Enteknisklosning

  Sökes: En teknisk lösning på ondskans problem

  Ska internetoperatörerna filtrera bort innehåll – censurera nätet – för användarna? Varje demokrat har ett spontant svar på den frågan. Saken visar sig dock, vid närmare betraktande, vara mer komplicerad än man först kan tro. Filtrering är kanske det ingripande på internet som i dag behöver uppmärksammas mest, vilket Anders R Olsson gör i denna guide.

 • sparrar_och_graddfiler

  Spärrar och gräddfiler – om nätneutralitet på internet

  Begreppet nätneutralitet handlar i grund och botten om hur internet ska fungera och i vilken utsträckning din internetleverantör påverkar de tjänster och program du använder på nätet. Den här internetguiden förklarar vad trafikstyrning är, varför det används och hur det inverkar på konsumenter och samhälle.

 • domanskojarna

  Stoppa domänskojarna!

  – oseriösa metoder vid försäljning av domännamn och webbplatser

  Guiden förklarar på ett lättbegripligt sätt vad domännamn är, hur du väljer ut och registrerar ett eget, och hur bedragare och oseriösa företag försöker tjäna pengar på dig. Du får också veta hur du ska skydda dig, och vilka rättigheter du har om du luras att ingå ofördelaktiga avtal. Guiden riktar sig främst till företagare, men även som privatperson kan du ha stor nytta av innehållet.

 • Styrningenavinternet

  Styrningen av internet

  Vem styr egentligen internet? Det korta svaret på den frågan är att ingen ensam gör det, fast det finns många intresserade. Styrningen av internet sker i en komplex, global process med en lång rad, ofta rivaliserande, aktörer som representerar den politiska sfären, affärsvärlden och civilsamhället. Den här internetguiden ger dig en första inblick i denna process.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • Unga-&-internet

  Unga och internet

  Här serverar vi ett diskussionsmaterial för vuxna om ung, digital kommunikation. Guiden är perfekt för dig om är lärare eller förälder eftersom den tar upp ett antal vanliga scenarier som kan inträffa på skolan, i hemmet eller i kompiskretsen. Till varje fallbeskrivning hör ett antal frågeställningaroch reflektioner från vår expertpanel.

  Guiden finns inte i tryckt format

 • Ungasintegritet

  Ungas integritet på nätet

  Vad kan man som vuxen i barns och ungas närhet göra för att ge dem stöd och utveckla dem till mogna nätanvändare? Den frågan försöker denna internetguide besvara. Här beskrivs hur barn och unga använder internet i dag, vilka förhållanden som råder och hur spelplanen för kommunikation och umgänge har förändrats på grund av nätet.

 • Uppkoppladeprylar

  Uppkopplade prylar

  Uppkopplade prylar tar över alltmer av kapaciteten på nätet och öppnar upp helt nya möjligheter på mängder av områden. Läs om brandmännen som får uppkopplade rökmasker, fjärrstyrda robotar som utför operationer på människor och uppkopplad hjärtövervakning. Guiden förklarar också tekniken bakom uppkopplade prylar samt lyfter upp integritetsfrågor till diskussion.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • statistiken

  Vad säger internetstatistiken?

  I medierna presenteras kontinuerligt statistik över användningen av internet. Siffrorna skiljer sig ofta mellan olika undersökningar. Genom att ändra på åldersgrupperna eller definiera om vad en internetanvändare är, så går det att ändra resultatet med tio procentenheter upp eller ner, oberoende av kvaliteten i själva undersökningen. Guiden jämför resultaten från fyra producenter av årligen återkommande internetstatistik och utgör en vägledning för analys och tolkning av statistiken.

 • Vuxenvarldenhalla

  Vuxenvärlden – Hallå!

  Det här är en extra fördjupning i ämnet unga och internet, tänkt att fungera som diskussionsmaterial till guiden ”Ungas integritet på nätet”. Här finns övningar som går att göra i klassrummet, med kollegor och på föräldramötet.

  Guiden finns inte i tryckt format.

 • Yttrandefriheten

  Yttrandefriheten på nätet

  Vad får man egentligen säga och göra på internet? Med internet kan alla människor ”nå ut” med sina berättelser och sina budskap. Därmed blir också yttrandefriheten en fråga som direkt angår alla människor. Avsikten med den här guiden är att reda ut hur mycket yttrandefrihet som faktiskt råder på internet. På vissa områden är gränsen för det tillåtna tydlig, på andra desto otydligare.