Kunskap

Internetstiftelsens vision är att alla ska vilja, våga och kunna använda internet. Här har vi samlat våra utbildningssatsningar som bidrar till ökad digital kompetens och som gör att du enklare kan förstå och använda internets tjänster.

En kvinna står framför neonfärgade telefonbås, hon tittar på sin mobil och ser glad ut.

Grundkurs i AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Lär dig mer om AI – artificiell intelligens.

poddlyssnande internetanvändare

Internetstiftelsens poddar

På promenaden, vid städningen eller som bakgrundsljud till arbetsdagen – det finns en podd för varje tillfälle. Kanske hittar du en ny favoritpodd idag?

Digital kompetens i skolan

Jobbar du som grundskollärare? Vi har en guldgruva för dig som vill höja den digitala kompetensen, både för dig själv och dina elever. Genom lektionsmaterialet Digitala lektioner och fortbildning för pedagoger bidrar vi till att barn och lärare kan lära sig mer om internet, programmering och digitala tjänster.

Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen.

Fortbildningspodd för lärare

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna nu!

Lärare står i ett klassrum, i handen håller hon en robot som programmeras.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

En kvinna fikar, vid sidan står en robot.

Lektioner i AI för alla åldrar

På vår sajt Digitala lektioner hittar du lektioner för grundskolan som på olika sätt närmar sig AI och frågor som handlar om AI.

Digital kompetens för alla

Vi tycker om och tror på internet, och vi brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige ska vilja, våga och kunna använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.

Earth seen from space, 3D rendered

Så fungerar internet

På vår webbplats internetkunskap.se kan du lära dig mer om vad som gör att du hittar rätt webbsida när du surfar, vilka lagar som gäller och vilka som styr över nätet.

En kvinna sitter vid ett bord med dator och telefon. Framför sitter en hund.

Källkritik

Vad är sant och vad är falskt på nätet? Internet är fullt av information och det är inte alltid lätt att avgöra vad som är trovärdigt. Källkritik handlar om att kunna värdera och ifrågasätta det du läser.

Digitalisering av samhället

Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Därför är vi intresserade av hur internet i Sverige används och hur vi kan hjälpa medborgarna att använda det bättre. Arbetet med Identitetsfederationer är ett av de sätt som Internetstiftelsen bidrar till att digitaliseringen av samhället ska göra så mycket nytta som möjligt.

Person tar bild med mobilen ute i skogen.

Svenskarna och internet

Svenskarna och internet är Internetstiftelsens årliga undersökning om svenska folkets internetvanor. I den senaste upplagan av rapporten ser vi tydligt hur händelser i omvärlden också påverkar det digitala livet. Läs hela rapporten här!

Man håller laptop framför whiteboard.

Vad är en federation?

Identitetsfederationer underlättar för både användare och leverantörer av digitala tjänster. Läs mer om Internetstiftelsens roll som federationsoperatör.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Vi investerar i öppna data

Vi är majoritetsägare i MetaSolutions, ett ledande bolag inom öppna data som hjälper företag och organisationer att publicera och hantera länkade och öppna data.