Internetkunskap #3 – Så blir du en "nätektiv"

På relativt kort tid har internet blivit en självklar del av våra liv och förändrat vårt samhälle i grunden. Därmed har också intresset för – och behovet av – nyheter som rör vårt uppkopplade liv ökat drastiskt.

Obs! Seminariet har varit. Du kan se hela sändningen längre ner här.

Välkommen till seminarie nummer tre i .SE:s föreläsningsserie för journalister.

Facebookkonton och lösenord kapas, bluffshoppar frodas och Nigeriabreven flödar. I dag sker de flesta bedrägerierna på internet, eller med hjälp av internet. ”Det händer inte mig” slår många ifrån sig med. Men faktum är att det gör det. Enbart de svenska bedragarna uppskattas lura till sig flera miljarder kronor varje år. Samtidigt är polisens resurser och kunskaper om den här typen av brott knappa.

Under det här seminariet visar Peter Forsman från .SE – en av Sveriges främsta experter på nätkriminalitet – hur du praktiskt kan gå till väga för att söka information om och spåra personer på internet.

Du får lära dig hur du bild- och textsöker, gör bolags- adress- och personuppslagningar, reverserade uppslagningar och mycket annat.

Vi guidar dig också genom en del av de fenomen som såväl privatpersoner som företag möter på internet och måste vara vaksam på.

Seminariet är alltså anpassat för journalister, men även andra intresserade är välkomna att anmäla sig.

Ladda ner Peters presentation

Ladda ner Peters presentation som pdf här

Se film från seminariet:

  • Datum: Torsdagen 6 december
  • Tid: 08.30 – 10.00
  • Lokal: Hörsalen, .SE. Ringvägen 100, Stockholm
  • Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt
  • Förtäring: Vi bjuder på frukostfralla
  • Anmälan: Via webbformuläret här seminariet har varit
  • Kontakt: elisabeth.nilsson@iis.se