Domänregistrering

IIS ansvarar för drift och administration av .se- och nu-domäner. I dag finns cirka 1,4 miljoner .se-domäner och cirka 300 000 .nu-domäner. Här kan du söka efter lediga domännamn för båda toppdomänerna.

När du registrerar en .se- eller .nu-domän stödjer du samtidigt utvecklingen av internet i Sverige. En del av avgiften som IIS tar ut för domännamnsregistrering går nämligen till projekt som på olika sätt främjar positiv utveckling av internet i Sverige. Läs mer om våra olika projekt här.

Domännamn

Ett domännamn är enkelt beskrivet en gatuadress på internet. Du skriver det i webbläsaren för att komma till en viss webbplats, eller använder det för att skicka e-post. Ett eget domännamn är en viktig del i att skaffa sig en unik, digital identitet.

Vill du skaffa en egen privat webbplats, eller kanske en webbplats till ditt företag? För att alla nätsurfare enkelt ska hitta till din sida bör du också skaffa ett eget domännamn. Här kan du läsa mer om domännamn.

Ett domännamn användas ofta som en officiell plattform på nätet för exempelvis företag, men det finns många fler användningsområden. Inspiration och idéer på vad du kan använda din domän till hittar du här.

Du kan registrera vilken domän som helst under .se eller .nu, förutsatt att den är ledig. För att registrera en domän, kontakta någon av IIS registrarer, ofta är de webbhotell –  företag som hyr ut plats på datorer som gör din sida tillgänglig på webben. Själva sidan kan du antingen göra själv – det finns flera lättanvända webbplatsverktyg – eller anlita proffshjälp för att ta fram. Läs mer om hur du skapar en webbplats här.

Många fler lediga .nu-domäner

Ett bra domännamn är både lätt att komma ihåg och beskriver sidans innehåll. Det kan vara namnet på ett företag och en produkt, som aftonbladet.se för tidningen med samma namn, eller dammsugarpåsar.nu för sidan som säljer just dammsugarpåsar. I dagsläget finns cirka 300 000 domäner registrerade under .nu att jämföra med cirka 1,4 miljoner under .se. Chanserna är alltså betydligt större att det domännamn du vill ha kan vara ledigt med ändelsen .nu!

Vad kostar ett domännamn?

Det går inte att entydigt att svara på vad en registrering av ett domännamn bör kosta. Mellan tummen och pekfingret är ett ”normalt” pris för ett års registrering någon eller några hundralappar, om du sköter registreringen själv via webben.

Ett bra tips är att besöka IIS lista över återförsäljare (registrarer). Från den klickar du dig vidare till återförsäljarnas webbplatser och jämför priser. Det är värt att notera att många återförsäljare (registrarer) erbjuder webbhotellstjänster, inklusive e-posthantering. Om du även behöver dessa kringtjänster bör du ta den sammanlagda summan för domänregistrering och kringtjänster i beräkning när du står i begrepp att registrera en domän.

Många återförsäljare (registrarer) erbjuder rabatter om du köper både registrering och kringtjänster vid samma tillfälle.

Så registrerar du ett domännamn

1. Sök domän

Skriv in ett ord, eller flera, i sökfältet på vår förstasida för att testa om adressen är ledig. Klicka på ”Sök”-knappen till höger. Om adressen är ledig är det fritt fram att registrera den. För att registrera en domän behöver du göra det hos en återförsäljare (registrar), vilket är en av IIS auktoriserade återförsäljare (registrar). Du hittar samtliga här.

2. Välj återförsäljare (registrar)

På sidan med våra återförsäljare (registrarer) väljer du i vilket land du vill att din återförsäljare (registrar) ska ha sin hemvist. Nu är det dags att sortera listan efter vilka tilläggstjänster som återförsäljarna (registrarerna) erbjuder. Klicka på knappen ”Filtrera listan”. Nu får du en lång lista med förslag på återförsäljare (registrarer) att välja bland. Ett tips är att jämföra erbjudanden från flera olika återförsäljare (registrarer). Ett annat råd är att bestämma om du behöver köpa exempelvis webbhotell- och e-posttjänst med registreringen av din nya domän.

3. Beställ direkt

När du väl valt ut en av IIS återförsäljare (registrarer) genomför du registreringen av domännamnet via ett formulär på återförsäljarens (registrarens) webbplats. Vanligen betalar du en årsavgift för själva domänregistreringen direkt med kontokort, plus eventuella tilläggstjänster som till exempel webbhotell och e-post om du vill ha sådana. Du får en bekräftelse på registreringen av din nya domän till den e-postadress du uppgett i formuläret. Klart!

Här hittar du tips på saker att tänka på innan du registrerar din domän.