Inlägg av Rickard Dahlstrand

Rickard Dahlstrand
Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Bredbandskollenrapport avslöjar: ADSL försvinner och ersätts av dåligt mobilt bredband

Surfhastigheten sjunker för första gången. Samtidigt som fiberutbyggnaden har nått sitt klimax i Sverige så har den stora ADSL-avvecklingen knappt kommit igång. Skönt tänker du nu, då borde det väl lösa sig. Men den hemska sanningen är något helt annat och kan enklast beskrivas som att Sverige nu är på väg in i en digital istid. Nya bredbandskollenrapporten för fasta anslutningar är ute och det ser inte ljust ut.

Läs mer

Varför använder ni fortfarande Flash, Bredbandskollen?

Möt vår nya klient för Mac OS. Det kan kännas avlägset nu, mitt i all julångest. Men tänk er tillbaka till i somras. Herr projektledaren hade precis lagt upp fötterna och tagit Bredbandskollensemester då det plingar till i telefonen. Det är han bloggnissen som tycker jag ska ge mig in i en Facebookdebatt och svara på frågor om varför vi i hela världen fortfarande år 2016 använder Flash på Bredbandskollen. Jag funderade lite sådär lagom länge och avböjer sedan respektfullt, sommaren och semestern känns just då som en betydligt bättre idé. Men nu är sommaren sedan länge glömd, snön är här och det är hög tid att langa fram ett bra och genomtänkt svar till herrarna på Facebook.

Läs mer

Internet är ingen lek längre

Lägg inte alla ägg i samma korg. En tidigare keynotetalare på Internetdagarna Bruce Schneier beskrev nyligen internet som en plats där ”det är lättare att attackera än att försvara sig” och att ”internet inte längre är någon lek”. Internet som är en så oerhört viktig infrastruktur har blivit en plats där en ensam tonåring med lite ”hackerskills” potentiellt kan förändra amerikanska valet eller med hjälp av några hundratusen webbkameror med ”password” som lösenord, kan stänga ner halva Internet. Men är det verkligen så här illa och är det inget vi kan göra för att skydda oss?

Läs mer

Internet stressar bara upp dig, här är lösningen på alla dina problem

Skaffa en lajkrobot. Landade precis i min tidsmaskin, här kommer en rapport från framtiden. Allt är precis som vi trodde; flygande bilar, robotar och sånt. Sociala medier är inte så sociala längre och alla är sjukskriva på grund av internetstress och sitter i kohagen och blåser läkarutskrivna maskrosfrön överallt. Men tro för den delen inte att Twitter, Facebook och Instragram är tysta. Nej nej, här postas det och lajkas som aldrig förr.

Läs mer

Fängslande digitalur samlar damm hos polisen

Not a bomb. Det var november, Internetdagarna 2015 och bara dagar efter terrordåden i Paris. Och trots att alla talargåvor låg snyggt ihoppackade redo för att åka Arlandataxi med Hilary Mason, Dan Sinker, Evgenij Morozov, Ethan Zuckerman, Nnenna Nwakanma och Kathryn Parsons, så löd nästan alla vårt råd och lämnade Sverige utan. Det kändes helt enkelt säkrare att dessa skulle få åka hem med posten (trodde vi iallafall).

Läs mer