Inlägg av admin

admin

Utbildningssystemet måste riktas in mer mot IKT

Kompetens. Digitala agendor och ”champions” talar ständigt om nödvändigheten av IKT (informations- och kommunikationsteknik) för samhällsutveckling, men sällan något om den ändrade efterfrågan på kompetens som gör att studenter är fel utbildade och ofta på fel ställe. Detta måste förändras. Om inte så kommer ingen ekonomisk utveckling att sänka ungdomsarbetslösheten till den nivå vi ser som rimlig. En generation eller två förloras innan ett trögt utbildningssystem styrt av tröga politiker har reagerat.

Läs mer

Stora samhällsekonomiska vinster med fler digitalt delaktiga – men vem betalar?

E-tjänster. Jag måste erkänna att min koll på administrationen hemma är ”sådär”. Meddelanden om skolval, föräldrapenning, deklaration och lån från CSN ligger huller om buller. Därför smakar morgonkaffet klart bättre när jag i Dagens Nyheter läser att alla kontakter med staten, kommuner och landsting ska samlas ihop via tjänsten ”Minameddelanden.se”. I potten ligger flera hundratals miljoner kronor i besparingar, skriver DN.

Läs mer

Massive Open Online Courses – en väg till ett mindre elitistiskt utbildningssystem

Utbildning. 1810, året då Humboldtuniversitetet i Berlin startade sin verksamhet, ses också som året då det moderna universitetet föddes. Universitetens och studenternas frihet att fritt välja vad som skulle läras ut och läras var grunden. Allt som lärdes ut skulle bygga på kritisk forskning och beprövad erfarenhet. Universitetens utbildning och forskning blev basen i ett nytt kunskapssamhälle i stället för som tidigare – vidskepelse och tro.

Läs mer