Webbstjärnanelever hjälper Digitaliseringskommissionen

Hur ser barn och ungdomar på digitaliseringens möjligheter? Det är en viktig fråga, och Digitaliseringskommissionen har gjort slag i saken och med Webbstjärnans hjälp satt ihop en expertgrupp med barn och ungdomar som ska ge sina perspektiv på de möjligheter som den digitala tekniken har för samhället.

För ett par veckor sedan hade denna unga expertgrupp sitt första möte på regeringskansliet.

Den lilla kommissionen består av åtta barn:

  • Elsa Rahm, åk 1, Svandammsskolan, Nynäshamn
  • Johannes Björkman, åk 2, Mårängsskolan, Boden
  • Ansgar Brenden Linna, åk 4, Eskelhem skola, Gotland
  • Emma Wiksfors, åk 5, Jonsereds skola, Partille
  • Juhán Niila Stålka, åk 8, Ekillaskolan, Sigtuna
  • Jenny Karlsson, åk 8, Linneaskolan, Röbäck
  • Armik Khosrovian, åk 1 (gymnasiet), Nacka Gymnasium, Nacka
  • Louise Andersson, åk 2 (gymnasiet), Katedralskolan, Skara

Det första mötet handlade om att diskutera deras privata användning av smarta telefoner, samt hur mobilen kommer att utvecklas utifrån de problem som olika användare kan uppleva i deras användning av mobilen.

Det blev en dag med många intressanta perspektiv och tankar kring vad digital teknik innebär och hur den används i vardagen. Vi valde att dokumentera dagen genom låta Maja Larsson och Therese Tjernström teckna ner det som sades och det som togs upp. Som illustrationen nedan visar så används mobilen inom många områden. Sammanfattningsvis kan man säga att när de unga kommissionärerna blickade framåt och beskrev användandet av mobiltelefonen i framtiden så var den ännu mer personlig och anpassad i både funktion, form och design för användarnas behov.

 

lilla_kommisionen_130513

 

Nästa gång den lilla kommissionen ska träffas ska de prata om mobilernas användning i skolan. Det ser jag fram emot!

Läs mer på våra webbar:

Läs mer på andra webbsidor:

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.