Varför använder ni fortfarande Flash, Bredbandskollen?

Det kan kännas avlägset nu, mitt i all julångest. Men tänk er tillbaka till i somras. Herr projektledaren hade precis lagt upp fötterna och tagit Bredbandskollensemester då det plingar till i telefonen. Det är han bloggnissen som tycker jag ska ge mig in i en Facebookdebatt och svara på frågor om varför vi i hela världen fortfarande år 2016 använder Flash på Bredbandskollen. Jag funderade lite sådär lagom länge och avböjer sedan respektfullt, sommaren och semestern känns just då som en betydligt bättre idé. Men nu är sommaren sedan länge glömd, snön är här och det är hög tid att langa fram ett bra och genomtänkt svar till herrarna på Facebook.

När jag tog över TPTEST-projektet för 10 år sedan så hade jag ett enda stort mål; TPTEST skulle bli en webbsida! Klarade vi inte detta så hade vi noll chans att nå den breda massan. Folk kunde/orkade inte installera program på sin dator utan allt som var något fanns på webben. En varumärkesanalys senare och vips hette vi Bredbandskollen, men det är ett annat blogginlägg.

2006 så fanns det inte heller några iPhones och Flash var inte så stigmatiserat som idag. Webbläsarna var korkade och Javascript i sin linda. Flash visade sig i våra tester erbjuda bredbandsmätningar som i princip var likvärdiga med dåtidens TPTEST. Ska vi vara ärliga så var kanske inte mätmotorn 2007 i toppklass, men idag är den verkligen i toppklass och klarar galant av även gigabitlinor och allt sånt där.

Sedan dess har vi lärt oss enormt mycket och trots att vissa på Facebook beskriver oss som motsträviga IT-chefer från 90-talet så skulle jag säga att Bredbandskollengänget ligger i framkant när det gäller det mesta. Vi har appar för både iOS och Android. Vår mätmotor går många hundra varv i testlabbet före release och våra utvecklare har lagt tusentals mantimmar på att Bredbandskollen ska leverera mätresultat i toppklass.

En klippt sladd är den bästa brandväggen

Varför är då Flash så unikt. Jo, den ger oss möjligheter till lågnivåmätningar på samma sätt som om vi hade kört ett program på datorn. Detta helt utan att behöva installera något eller behövs skicka fram hemska popups. Javascript, som utmålas som Flashdödaren, klarar så ohyggligt mycket mindre. Detta är sannolikt också anledningen till att javascript upplevs säkrare (en klippt sladd är den bästa brandväggen).

Är verkligen flash osäkert då? Nej, tvärtom. Eftersom Flash är så djupt integrerat med datorn och webbläsaren så pågår det en konstant jakt på buggar. Insatserna är högre. Det märker man inte minst på antalet uppdateringar som kommer ut varje år, Adobe vill verkligen inte att någon ska råka illa ut på grund av Flash.

Men är det inte hemskt mycket buggar då? Nä, inte heller där är flash värst. Jag har haft fler uppdateringar i min telefon det senaste året. Innebär det att min telefon är trasig och ska slängas på sophögen. Nej, inte alls, det är istället ett bra tecken på att min telefontillverkare är aktiv och fixar buggar när det dyker upp. Det är programmet och telefoner som aldrig uppdateras som man ska oroa sig för.

Några av er har också pekat på alla mättjänster med HTML5 som finns där ute. Till er som lyckas mäta med en sådan och får ett bra mätresultat så kan jag bara säga grattis. Vi har själva testat och ser på tok för mycket felmätningar för att vi ska ens ska överväga att erbjuda våra användare en sådan mätning. I mitt tidigare blogginlägg om Netflix mättjänst så pekar jag på några av bristerna med deras fast.com. Därmed inte sagt att vi aldrig kommer göra det, men just nu har vi en annan plan.

Ny klient

Okej, nog med flashförsvar. Vi är ju medvetna om att folk tycker Flash är dötrist och att vi borde gå vidare. Och det har vi så klart också gjort. Vi smyglanserade för några månader sedan vår första version av Bredbandskollen för Mac OS, operativsystemet som attraherar flest flash-hatare. Denna klient använder inte en enda lite gnutta flash och mäter dessutom bättre . Vassego!

Vi har ännu inte fått till alla funktioner som finns på webbsidan eller våra klienter för iOS och Android, men vi jobbar på det. Vi har inte heller riktigt fått klart versionen för Windows. Även här finns det stora planer men tyvärr lite dåligt med resurser. Bredbandskollen har nämligen gett sig fanken på att fortsätta vara gratis och utan otrevliga annonser och då är får snällt dela pengarna med alla andra roliga projekt som varje år genomförs här hos oss på IIS.

Så, god jul på er med Mac och flashallergi. Vi är så glada att ni finns och gör allt vi kan för att ha kvar er som Bredbandskollenanvändare. Ni med Windows och samma allergi, skriv på namnlistan (kommentarsfältet) nedan så kanske våra chefer ger oss lite mer pengar. 😉

Etiketter: , , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Kenneth Frantzen 2 december 2016, kl 10.38

  Som sälerhetsmedveten webbutvecklare med behov av en stabil plattform med bra verktyg har jag valt att använda en eller annan form av Linux de senaste femton åren.

  Önskan att slippa Flash är nog aldrig så stor som hos oss som arbetar med webbdesign.

  Så när tror du att ni kan få finansiering till att även ge grundläggande funktionalitet till den öppna plattform som driver majoriteten av internet?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 2 december 2016, kl 10.42

   Det finns redan linux-versioner klara, men vi är lite osäkra på hur vi ska distribuera dessa och ifall det finns krav på GUI eller ifall det räcker med ett CLI-verktyg. Vad tycker du?

   En release jan/feb 2017 är nog inte omöjlig.

   Svara
   • Elias Hachichou 2 december 2016, kl 11.25

    Nu hoppar jag in här lite hoppas det inte gör något :P

    Ett GUI är alltid trevligt och hjälper fler att våga ta steget över till linux. Men det ska inte hindra er från att släppa ett program som är i princip färdigt. Jag tycker ni helt klart kan släppa ett CLI-verktyg till att börja med och senare implementera ett GUI. Låt framtida versioner innehålla båda delar.

    Svara
    • Johannes Ramm-Ericson 2 december 2016, kl 12.38

     Håller med Elias, släpp gärna CLI klienten så snart som möjligt. Det skulle många inom Linux sfären uppskatta. Dessutom kan säkert någon bidra med ett GUI om ni inte hinner.

     Svara
     • Rickard Dahlstrand
      Rickard Dahlstrand 2 december 2016, kl 13.28

      Uppfattat. Det kommer sannolikt bli en binär-release i första skedet med då vet vi att ni blir glada för CLI.

      Svara
 • Jens Alm 6 december 2016, kl 11.18

  Ett större problem än huruvida Flash är omtyckt eller inte är väl att det som teknologi är på väg ut. Och då menar jag inte modemässigt utan faktiskt blockeras i de flesta webbläsare. Anledning till det är ju framförallt säkerhetsskäl (minskad attackyta, Flash-exploits har använts framgångsrikt i flera hackerattacker), men det spelar egentligen inte så stor roll. Flash som teknologi har en deadline och då är det ju rimligt att titta förbi den deadlinen.

  Svara