Våra investeringar i internets infrastruktur

Vi på IIS når väldigt många genom våra många främjandesatsningar. Bredbandskollen har miljontals användare, Webbstjärnan når många tusentals elever och lärare varje år, Svenskarna och internet läses av tusentals och vi lär massor av barn att programmera genom våra Barnhack för att nämna bara några av dem.

Men lika naturligt som det är för oss att leva upp till vår urkund i fråga om att öka användandet av internet är det för oss att ”främja god stabilitet i infrastrukturen” som det ju också står tydligt. Ibland känns det som att våra många stora satsningar på teknik och internetinfrastruktur går många förbi, så jag tänkte sammanfatta vad vi gjort 2016 och vad vi kommer att göra framåt för att göra internet och DNS bättre även tekniskt.

DNSSEC gör DNS säkrare

DNSSEC är en teknik för att kryptografiskt säkerställa att du får svar från rätt server när du anropar ett domännamn. Tekniken har fått kritik för att vara för komplicerad, och det gick trögt att få svenska DNS-operatörer att implementera DNSSEC på bred front. Så år 2013 införde vi en ”DNSSEC-bonus”, där vi helt enkelt belönar registrarer som signerar domännamnen. En viss ersättning per signerat domännamn betalas ut två gånger per år, och under 2016 betalade vi ut nästan 4 miljoner kronor på detta sätt.

dnssec

Effekten på antalet säkrade domännamn är tydlig, från 150 000 år 2012 till 670 000 i år!

IPv6 gör internet framtidssäkert

Sakernas internet (även kallat ”Internet of Things”), miljoner nya internetanvändare varje år, uppkopplade mobiler, plattor och andra enheter. En av grundbultarna för internets existens kallas IP-adresser, de fyrställiga sifferkoder som identifierar varje maskin på internet. Eftersom man inte riktigt tog höjd för ett internet med miljarder användare från början har antalet IP-adresser varit på väg att helt ta slut när internet växt över alla förväntningar, och därför sker (långsamt) en övergång till nästa generations IP-adresser, som kallas IPv6 (IP version sex).

Den här gången har man tagit i ordentligt och därför kommer IPv6-adresserna aldrig att ta slut (hoppas vi…) men för att vi ska kunna börja använda IPv6 på bred front krävs att fler myndigheter, företag och nättjänster börjar använda IPv6. Hur vet man om en sajt på nätet använder IPv6 på rätt sätt? Jo, man använder IPv6alizer – en teknisk mättjänst som vi har finansierat.

Internetfonden sprider pengar över internetsverige

Vi kan inte själva ha alla idéer om hur internet ska förbättras. Därför finns Internetfonden, som under 2016 delar ut över en miljon kronor till teknik och infrastrukturprojekt som ansökt om medel från fonden.

I flera år har Internetfonden till exempel gett pengar till Karlstads universitet för att utveckla mätmetoder för effektivare överföring över IP. Internetfonden har också stött ett projekt från Uppsala universitet för att effektivare använda TCP för sensornätverk.

Internetfonden har under sina tolv år delat ut sammanlagt över 71 miljoner kronor till internetförbättrande projekt, årets teknikmiljon är alltså bara en av många genom åren.

Robust DNS-infrastruktur med Anycast

Under de senaste åren har DDOS-attacker mot DNS-infrastruktur blivit allt vanligare. Ett sätt att bygga en mer robust DNS-infrastruktur är att gå mot Anycast, en teknik som distribuerar informationen i DNS till flera närliggande noder. Anycast är ingen ”magic bullet” som omöjliggör DDOS-attacker, men det är ett bra steg på vägen mot att skapa högre tillgänglighet för DNS-operatörer.

IIS investerar i en ny Anycasttjänst som våra kanadensiska kolleger från CIRA erbjuder. Med start 1 februari 2017 kommer IIS därför att erbjuda alla våra registrarer en helt kostnadsfri Anycasttjänst som de i sin tur kan erbjuda sina kunder. Förhoppningen är att alla registrarer på sikt ska få en bättre, mer robust DNS-infrastruktur vilket leder till bättre tillgänglighet på det svenska nätet. Detta innebär en investering på runt 2,5 Mkr från vår sida.

Internetaccess – hur mäter vi och kvalitetssäkrar den?

Med start nästa år inleder IIS en större satsning på att utreda vad internetaccess egentligen ska vara, och hur vi ska kunna mäta och kvalitetssäkra internetanslutningar i Sverige. Tillsammans med ett antal olika partners ska vi skapa en definition och förhoppningsvis ett mätverktyg för att kunna skapa en slags certifiering eller ”kvalitetsstämpel” för internetaccess.

Idag köper man internetaccess från en av alla ISP:er med en viss hastighet – men vad innebär det, och vad ska du kunna förvänta dig att faktiskt få levererat? IIS vill göra det lättare för alla att bedöma internetaccess, och bara under det första året investerar vi tre miljoner kronor i detta projekt, som planerar att löpa under tre års tid.

Sammanfattning

IIS lägger helt enligt urkunden överskottet från verksamheten på att förbättra internet i Sverige. Vi gör det genom att blanda investeringar i infrastruktur, användning, information och undervisning om internet och hur nätet påverkar samtiden och framtiden. Om du vill läsa hela vår urkund hittar du den här på vår webb.

Etiketter: , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.