Våga läsa det finstilta på nätet

Min privata nätkommunikation är inte alls privat. Jag ägs av amerikanska webbföretag. Det har jag för länge sedan accepterat men det betyder inte att jag tänker sälja hela min själ. Det finns några saker att tänka på för att behålla värdigheten och kontrollen över vår data.

Det privata är något jag vill dela när jag använder social media. Vad är annars grejen. Tyvärr blir då integriteten och upphovsrätten förlorarna på Internet. Jag tror på det öppna och fria nätet men ibland så måste man tänka efter.

Angry birds och Facebook

ID på nätet är problematiskt av många anledningar mycket därför att vi inte läser avtalen på nätet. Du har kanske hört det förut. Alla bara klickar och godkänner. Vi tänker att alla andra har ju godkänt och i vår lathet så följer vi de andras exempel. Vi har inte läst Googles finstilta. Vi har inte läst Facebooks finstilta. Och vi har definitivt inte läst Angry Birds finstilta.

En sak oroar mig. Det som händer nuförtiden och blir vanligare och vanligare är att vi kopplar ihop dessa tjänster med andra. När vi till exempel vill spela online eller lägga till appar i mobilen så använder vi våra Google och Facebook ID för att logga in. Enkelt och smidigt. En ny studie visar att det är väldigt vanligt att vi inte skapar nya konton utan hellre kopplar ihop våra ID.

Men det betyder inte bara att vi ännu en gång struntat i att läsa det finstilta. Vi har även kopplat ihop tjänsterna. Det betyder att vår data och informationen om oss kopplats ihop. Förresten inte bara om oss utan även om våra vänner. Jo våra vänner följer också med när vi säger OK. Det är ju därför de så ”magiskt” dyker upp som nya vänner även när du befinner dig på en ny tjänst.  Just detta att dina vänner följer med är inte något tjänsteleverantörerna beskriver särskilt utförligt.

Ansträng dig lite

Vill man inte längre ha tjänsten så måste man ibland anstränga sig rejält för få avsluta konton och ta bort information om oss, och våra vänner. Det räcker alltså inte att avsluta kontot eller avinstallera appen för att data ska tas bort. Det kan vara lätt eller enkelt vilket beskrivs på webbplatsen Just Delete Me.

Nästa gång du ska testa en app eller en webbtjänst så ansträng dig lite. Läs delar av avtalet och använd unika ID. Framför allt se till att inte sprida din data överallt. Vänta i alla fall tills du veta att detta är en tjänst du vill ha. Och som dina vänner vill ha om du väljer att ta dem med dig.

Att vara helt anonym kostar tid och engagemang, vilket konstnären Curtis Wallen är ett bra exempel på. Men det är värt att testa. Jag rekommenderar alla att testa privat surfning i webbläsaren om du vill surfa utan att lämna en massa digitala spår efter dig. I webbläsaren Chromes heter det Inkognitofönster och i Explorer kallas det InPrivate.  Det sista blev nog början på ett nytt blogginlägg. Eller varför inte testa tjänsten Search DuckDuckGo, som låter dig surfa anonymt.

 

Etiketter: , Foto: Anonymous Glass av Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Kristoffer Wedholm 10 december 2013, kl 16.52

  Tror inte det har med mod att göra, snarare ork. Användare orkar inte läsa villkor och avtal för tjänster som Facebook. Då tycker jag faktiskt de får skylla sig själva om deras semesterbilder används av Hotels.com i reklamsyfte. Gratisgenerationen betalar inte med pengar – de betalar med sin integritet.

  Svara
  • Pernilla Rydmark
   Pernilla Rydmark 11 december 2013, kl 14.57

   Hej Kristoffer! Jag håller med dig om att vi användare är lata. Jag hoppas att vi alla numera är medvetna om att gratis inte alltid är godast.

   Svara
 • Daniel Karlsson 11 december 2013, kl 14.34

  InPrivate eller Privat surfning i Safari är bara funktioner som raderar lokal information, dvs cookies och historik på din egen dator. DuckDuckGo är en god tanke men din information snappas upp av FRA på vägen ändå. Har du någon känslig information så skicka det med snigelpost istället! Släng upp all annan meningslös media på nätet så får big brother gräva i det bäst de vill…

  Svara
  • Pernilla Rydmark
   Pernilla Rydmark 11 december 2013, kl 15.00

   Hej Daniel! Jag har inte gjort någon djupare forskning kring anonymitet på nätet men vet att för mig som användare är det komplicerat. Jag hoppas att användbarheten ökar på de tjänster som finns så att även vanliga användare kan förstå vilka val man gör på nätet.

   Svara