Vad sa du att jag delar?

Källkritiken på Facebook sover. Jag ser vänner dela ett inlägg från Matfusket som är en sida som ”avslöjar matfusk och kräver ren mat”. I går postade de en bild med kort copy som påstår att yoghurt, glass, bubbelvatten och geléhallon innehåller urin från bäver, att bäverolja används som en ”naturlig arom” i nämnda livsmedel. I går kväll hade inlägget över 7500 delningar.

En bra tumregel att hålla i minnet på Facebook innan man delar något vidare: om något verkar vara för knäppt eller för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. En av Internetguidernas skribenter Anders Nyman pingade mig lite senare under kvällen och undrade om jag kunde posta en kommentar på ovan nämnda inlägg för hans räkning. Han har nämligen tidigare blivit blockerad från att skriva nya kommentarer på Matfuskets sida, enligt honom skedde det efter att han kritiserat ett tidigare inlägg.

Anders är en vän av ordning (han jagar till vardags bedragare på nätet via sin blogg knyt.se) och har tagit kontakt med Göran Hartman, Sveriges främsta bäverexpert, och frågat om bäverolja används i livsmedel. Bäverexperten svarade så här:

”Att man i modern tid använder bävergäll eller bäverolja i något som helst livsmedelstillverkning har jag inte hört talas om. Det förekommer visserligen en del bäverjakt för avsalu i såväl Ryssland som USA. Där finns det en viss marknad för skinnen, dock inte stor. Jag är övertygad om att det rör sig om en språkförbistring som jag råkat på ett antal gånger förut. Det är inte ovanligt att det i innehållsförteckningar står ”Castor oil”. Det är helt riktigt att detta i vissa sammanhang betyder substans från bävrars oljepungar (inte gällpungarna , den substansen kallas ”castoreum”, el. ”bävergäll” och är ngt helt annat). Den absolut vanligaste betydelsen är dock att det rör sig om olja från ”Castor beans”, dvs ricin. ”Castor oil” är helt enkelt ricinolja. Följaktligen är det helt vegetariskt.”

Källkritik på internet

Gratis guide om källkritik.

Jag vet ingen av mina vänner som medvetet vill sprida falsk information, men det händer och jag har säkert också gjort det själv – för vi vill gärna hjälpa till om motiven ser ut att vara goda. Många olika källor på Facebook och på nätet i stort ger sin bild av verkligheten. Det blir allt viktigare att kunna avgöra om det som delas är korrekt eller rena påhitt, pudrade som fakta. Och vi har en Internetguide för det: Källkritik på internet. Läs och dela, om du vågar! :)

 

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.