Foto av Kristina Alexanderson 

Foto: Kristina Alexanderson, IIS.

Undvik att bli lurad – så upptäcker du falska piratsidor

Nyligen skickade TT ut en nyhetsartikel om att "Pirater använder kända nätadresser", där det hänvisades till att EU:s immaterialrättsmyndighet Euipo bland annat upptäckt 2 400 butiker i Sverige som använt tidigare registrerade domännamn för att lura in besökare till deras piratshoppar. Jag tänkte därför att det kan vara på sin plats med en genomgång av fenomenet samt ett enkelt tips hur du gör för att undvika att trilla i fällen.

Fenomenet att använda domännamnsadresser som haft ”ett tidigare liv” är ingalunda något nytt. Jag skrev om det bland annat 2014, fenomenet har bara vuxit i omfattning. Det är heller inte ett problem som är enkelt att komma till rätta med utan helt enkelt ett sorts ”SEO-fusk” som gör att denna typ av skräpsidor lyckas lura till sig besökare.

Förklaringen till att dessa piratshoppar intresserar sig för ”gamla” domäner är att den tidigare innehavarens verksamhet dragit till sig intresse i form av inlänkar till sidan och sidan har kanske listats och indexerats i olika register och sökmotorer. När sedan verksamheten upphör och domännamnet inte längre förnyas finns ändå länkarna till sidan kvar. De rensas alltså inte bort med automatik, utan ger ett sorts osynligt värde till domännamnet, som ”piraten” identifierat och drar nytta av. Detta osynliga värde i domänadressen gör att de nya piratinnehållet automatiskt rankas högre av sökmotorer.

Undvik att bli lurad

Som konsument gäller det att agera mer källkritiskt och ta för vana att alltid ta en titt uppe i adressfältet i webbläsaren när man besöker en webbshop (eller andra webbplatser för den delen). Står det till exempel [boofriidrott.se], [dinbostadsmaklare.se], [jennyshundkurser.se] och [folkhemsbyggarna.se] uppe i adressfältet när du trillar in på en klädbutik ska du inte tro att du kan köpa märkeskläder.

Andra varningssignaler kan vara att det blandas svenska med engelska, saknar information om bolag, telefon och adress och de enda kontaktmöjligheterna är endera konstiga mejladresser till gratisplattformar som gmail.com och hotmail.com eller anonyma meddelandeformulär. Fler tips på hur du avslöjar en piratshop hittar du i det här blogginlägget som jag skrev 2012.

Själv försöker jag dra mitt strå till stacken för att utbilda både vanliga internetanvändare och de som jobbar med att stävja brottslighet. Jag har bland annat under flera i olika sammanhang föreläst om fenomenet för svensk polis samt skrivit här på bloggen om bedragarnas metoder och hur du kan skydda dig.

 

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.