En klocka kan faktiskt se ut lite hur som helst

Måndagen den 14 september rullar polisen upp mot MacArthur High School i Irving, Texas. En lärare har ringt och berättat att en elev tagit med en bombattrapp till skolan.

Read this blog post in English.

En bombattrapp som enligt polisen ingen vettig människa skulle byggt för något annat syfte än att se ut som en bomb. En liten stund senare så leds Ahmed Mohamed ut genom skolans dörrar i handklovar. Poliserna bär en väska och i den ligger Ahmeds klocka. Samma klocka som han kvällen innan byggt för att ta med till skolan och visa sin lärare.

#IND15

Idag och imorgon är det Internetdagarna. Två dagar när tusentals människor samlas på Waterfront i Stockholm för att diskutera allt som är viktigt med internet. Det är en konferens som genomsyras av vår syn på att internet står för frihet och möjligheter. Något som för mig betyder friheten att kommunicera och möjligheten att utan hinder lära sig och utvecklas.

Barn som skapar

Jag älskar att bygga saker, speciellt leksaker till mina barn. Blinkade robotar som pruttar och går sönder, och som vi sedan lagar och bygger om. Före denna incident så hade jag aldrig drömt om att någon skulle ringa polisen ifall jag eller mina barn visade upp något av det vi byggt i skolan.

Det är fler än jag som är skakade av denna nyhet. USAs president Obama twittrade dagarna efter och bjöd in Ahmed till vita huset. Och av någon anledning så blev alla makers klocktokiga och började bygga den ena märkliga klockan efter den andra.

Årets talargåva

Talargåvan.

Närstudie av talargåvan.

Som ni kanske redan vet så är vi här på IIS också makertokiga och såg nu chansen att dra vårt strå till stacken. Därför utnyttjade vi vårt breda kontaktnät och skaffade fram ett gäng glada 14-åringar som med lite hjälp från mig byggde varsin helt egen klocka. Och det är alltså dessa klockor som vi i år ger till våra keynotetalare.

Så att vi och de aldrig glömmer att en klocka faktiskt kan se ut lite hur som helst.

Här hittar du instruktioner om du vill bygga en likadan klocka själv. Här nedanför kan du se en video som visar hur det såg ut när vi tillverkade klockan:

Etiketter: , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Sonny 8 april 2016, kl 20.50

  Varför går det inte att mäta 4g längre?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 11 april 2016, kl 09.15

   Det ska inte finnas några begränsningar i vad du kan mäta med Bredbandskollen. Kan du gå in på http://support.bredbandskollen.se/support/discussions och berättar mer vad du har för problem så kan vi försöka hitta någon lösning.

   Rickard.

   Svara