Tack och hej då, Flash!

Den 25 Juli I år annonserade Adobe på sin blogg att Flash nu har en så kallad "end-of-life" och att man kommer att sluta att uppdatera och distribuera programvaran i slutet på 2020.

Flash startade tidigt i webbens barndom. Ursprungligen som ett program för att skapa och visa vektorgrafik på Windows och Mac OS. En av dom tidiga konkurrenterna var Macromedias Shockwave. I och med att Macromedia tog över det ursprungliga företaget 1996, döpte man om och släppte Macromedia flash 1.0 och Macromedia Flash player som en plugin. I och med att Flash Player var liten och väldigt effektiv och kunde göra saker som animerade knappar etc som man i dåtidens browsers inte kunde göra på annat sätt, blev det en jättesuccés och användes av designers och utvecklare världen över.

Under 1990 talet utvecklades Flash främst som ett animeringsverktyg, men med Flash 5 som kom 2000 gick man mer emot att bli ett applikationsverktyg för att skapa mer avancerade webbsidor eller applikationer eller spel.

Adobe tog över Macromedia 2005 och inkluderade det i sin produktportfölj med andra webbaserade verktyg som Dreamweaver, Director/Shockwave, Fireworks etc.

Nedgång och fall

Redan runt 2005 startade en del webb- och open sourceförespråkare att klaga på att flash var en låst del och att swf formatet inte var publicerat. Man var inlåst i Adobes Flash Player och det fanns inga konkurrenter. Under 2009 och 2010 kom det en del väldigt stora säkerhetshål upp till ytan i flash playern, och fler och fler säkerhetsexperter anslöt sig till dom som klagade/motsatte sig flash.

Adobe har idag gjort ganska mycket för att få bort detta, men jag tror att det var detta med alla säkerhetsproblemen med flash som framför allt drev fram HTML 5 och det mera öppna sättet att hantera data i detta nya protokoll.

Den riktigt stora saken som fick bägaren att svämma över var nog när Apple vägrade att stödja flash i sitt operativsystem Ios. Idag har de flesta browsertillverkarna sett till att flash i alla fall inte är med ”by default” utan man får (om man fortfarande kan) jobba lite för att kunna köra flashprogram.

Framtiden

Precis som vi på Bredbandskollen, har nog dom flesta jobbat ganska hårt med att komma bort från flash idag. Alla stora sajter som Facebook och Youtube körs nu endast med HTML5 och inte med flash. I och med denna end-of-life blev officiell får vi nog säga att det var ”spiken i kistan”, och alla kommer att lämna Flash så fort det bara går.

Vi på Bredbandskollen har jobbat ganska hårt under våren för att komma bort från vårt Flashberoende och kommer under hösten att publicera mer om att köra mätningar utan Flash här på bloggen.

Stay tuned!

Etiketter: , Foto: Flash 8 Training Book av Andrew (CC BY-SA)

Om bloggaren

Jan Säll EPP-expert och systemförvaltare på IIS Ansvarig för Bredbandskollen. Jobbar med EPP-delarna av PDT, verksamheten där vi testar de nya toppdomänerna för ICANN. Jan har en bakgrund som Unix/Linux expert och har registrerat domäner ända sedan 1991 då Björn Eriksen skötte domänregistreringen. Bor numera i Stockholm, men har rötterna på västkusten och i Trollhättan.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.