Fem år senare – vad hade Sverker sagt i dag?

Intet ont anande gick jag och la mig tidigt den där kvällen för fem år sedan. Bredbandskollen var bara några månader gammal och vi hade kanske inte riktigt stenkoll på servrarna. När jag vaknade på morgonen dagen efter låg i alla fall Bredbandskollen nere.

Det stod snart klart vem den skyldige var – Sverker Olofsson på tv-programmet Plus.

Men vi ska nog inte vara för hårda mot Sverker, vem som helst kan göra det misstaget. Med dryga miljonen tittare så påverkar det dock lite extra när Sverker säger åt folk att ”mäta och sedan mäta igen” klockan nio på kvällen.

Bredbandskollen i Plus 2008-03-05 from Rickard Dahlstrand on Vimeo.

En omstart av servern på morgonkvisten gjorde dock susen och några dagar senare satt vi i möte med leverantören och designade en serverpark med betydligt större kapacitet. Och genomslaget Bredbandskollen fick tack vare Sverker är så klart ovärderligt.

Jag ringde Plus dagen efter och tackade för uppmärksamheten. Jag fick också medhåll att en förvarning kanske skulle varit på sin plats ifall de avsåg att göra något liknande någon gång i framtiden. Reprisen som gick några dagar senare klarade våra servrar däremot av utan problem.

I dag har vi drygt tjugo servrar som klarar av mängder av mätningar per dygn. Tillsammans har ni nu gjort smått ofattbara 100 miljoner mätningar sedan starten i oktober 2007 och bara i januari gjordes över 3.4 miljoner mätningar.

Fem år senare, vad hade Sverker sagt i dag?

Etiketter: , , , , Foto: av ()
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Lennart Söderberg 5 mars 2013, kl 21.13

  Varför ingen app för Windows Phone?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 6 mars 2013, kl 08.45

   Hej Lennart,

   Vi bevakar med spänning Windows Phone och hur stora marknadsandelar man lyckats ta från iPhone och Android. Att utveckla och underhålla en version av Bredbandskolen för en tredje plattform är en enormt stor insats och innan vi gör denna investering vill vi vara säkra på att plattformen har framtiden för sig.

   Rickard.

   Svara
 • Stellan Streiffert 11 mars 2013, kl 14.58

  Det här är guld. Jag minns den sändningen. Sverker drar sig inte för nåt!

  Svara
 • Ulf 15 mars 2013, kl 19.55

  Ni hade definitivt inte hamnat i ”tunnan” i alla fall. :)

  Svara
 • kerstin Wermelin 30 juli 2018, kl 11.01

  Jag förstår inte siffrorna jag får upp vad de innebär.

  Svara
  • tobias 6 augusti 2018, kl 12.14

   Hej Kerstin! Menar du siffrorna på Bredbandskollen? Mvh Tobias på Internetstiftelsen.

   Svara