Sociala medier i siffror – delaktighet #2

Jag avslutade gårdagens blogginlägg med att berätta att det under 2010 startades fler bloggar (26 miljoner) än traditionella webbsidor (21,4 miljoner ). 26 miljoner nya bloggar innebär 50 nya bloggar i minuten dygnet runt, året runt – att lägga till de som redan fanns där innan.

När jag skriver det här så finns det lite drygt 54 000 .se-domäner som används för bloggande, av de totalt cirka 1,1 miljoner registrerade .se-domänerna. Detta att jämföra med knappt 27 000 i April 2010.

Men svenska användare bloggar självklart i större utsträckning än så, ofta genom en bloggportal.

Problem med bloggportaler

Därför är det förstås mindre positivt när flera av de svenska större bloggportalerna plötsligt släcks ner med kortare varsel, som till exempel:

Eller när bloggportalen tas över av en, för bloggaren, okänd verksamhet:

Anledningarna kan förstås vara flera och kanske har den så kallade ”Kaklagen” varit bidragande.

Men oavsett anledning, så riskerar det att många upphör med sitt bloggande – sitt skapande – sitt digitala avtryck.

Tråkigt! För att inte säga förödande. Jag hoppas att bloggarna hittar nya hem för sitt skapande.

Fördelarna med att använda en .se-domän för bloggande

Det behövs väl knappast sägas, men: ”.se-domäner är det självklara valet för personer och verksamheter med anknytning till Sverige”.

Vill du själv bestämma namn på din blogg, bestämma vilka funktioner som ska finnas där, om annonser ska visas, med mera, så kanske du tycker att det här är spännande:

4000 tweets i sekunden

Men delaktigheten finns så klart även inom andra sociala medier. Till exempel så skapades 100 miljoner nya Twitterkonton förra året, och det Twittrades ut 25 miljarder ”max 140-tecken”-meddelanden.

Det innebär knappt 4000 Tweets i sekunden!

250 miljoner nya Facebook-konton

Facebook ökade med 250 miljoner konton till totalt 600 miljoner. Intressant är att 70 procent av dessa är icke-amerikaner (420 000 000) enligt Facebook själva.

Det finns så klart en uppsjö av närliggande tjänster där det delas som aldrig förr. Bland annat fördubblades antalet uppladdade filmer på YouTube under 2010 till 2 miljarder.

Vad jag däremot ser som oroväckande är att varje internetansluten amerikan i genomsnittet ser på 186 onlinevideofilmer i månaden, vilket innebär 6,2 per dag. nu vet jag ingen medellängd på dessa, men om det är 5-minuters filmer så innebär det en halvtimme per dag och användare i rent tittande.

Ökad delaktighet

Hur får vi fler svenskar att bli delaktiga på webben då?

Här fyller .SE en viktig del för det svenska samhället (anser jag) med våra projekt, tjänster och budskap för digital delaktighet. Ett axplock:

Tänkvärt: Dagens tonåringar känner inte till en värld utan (smarta) mobiltelefoner, internet och snabba datorer! Hänger du inte med nu är det lätt att hamna vid sidan av.

Min uppmaning till er är:

Stå inte utanför – Delta aktivit – Internet är till för alla – Även för dig!

Etiketter: , , , , , , , , , Foto: Now in Macro! av Kris Frike (CC BY-NC-ND 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Johan / City Network 31 maj 2011, kl 17.22

    Utan tvekan är tävlingar som Webbstjärnan helt perfekta. Det kickar igång unga att ta internet och möjligheterna online på allvar och se möjligheterna. Mer av det och än enklare vägar ut på internet från oss leverantörer ger ökad engagemang.

    Viktigt för Sveriges framtid då online tar större del av vår ekonomi varje dag.

    Svara