.SE kommer släppa spärrade domännamn

.SE:s styrelse har tagit beslut om frisläppning av ett antal i dagsläget spärrade domäner. Domänerna det handlar om är landskoder och andra staters namn. Nu vill vi ha era synpunkter bland annat på hur själva frisläppandet ska gå till.

Vem har inte någon gång skrivit in exempelvis italien.se, thailand.se eller grekland.se, för att snopet konstatera att adresserna saknar webbinnehåll?

Anledningen är att de tre landsnamnen, tillsammans med många andra är reserverade och inte möjliga att registrera under .se idag. Här kan du se en lista på samtliga spärrade domännamn.

Under åren har de flesta domännamn som tidigare var omöjliga att registrera eller som varit reserverade gjorts registrerbara. Värt att nämnas är bland annat de numeriska domänerna 2006, geografiska ortsnamn 2008 och Hovets domäner 2010 – totalt omfattar det flera tusen domännamn.

Många spärrade domännamn eftertraktade

Ett flertal av ovan frisläppta domännamn är mycket eftertraktade namn och har under åren omsatt betydande belopp på andrahandsmarknaden när de bytt innehavare.

Och jag dristar mig till att påstå att om ett ortsnamn i Sverige väcker sådant lukrativt intresse så finns ännu större intresse i det fall exempelvis välbesökta turistland blir registrerbara som .se-domäner. Vissa av landskoderna är också väldigt attraktiva. Jag kan tänka mig att det finns en och annan som skulle ha intresse av tv.se till exempel. När Schibstedt köpte tv.nu för några år sedan fick man punga ut med 100 miljoner kronor.

Av den anledningen spår jag ett extremt stort intresse kring dessa domännamn i de fall de skulle göras registreringsbara.

.SE:s VD Danny Aerts bloggade redan för ett och ett halvt år sedan om att landskoder och länders namn på svenska kunde komma att bli aktuella att frisläppa. Blogginlägget redogör även en del för bakgrunden av problemet/möjligheten

Remissrunda

Nu har vi alltså kommit till en punkt där .SE bjuder in intresserade att inkomma med remissvar rörande hur frisläppningen ska gå till.

Det vi skulle vilja ha era synpunkter på är följande:

 • Vad anser du om beslutet att frisläppa de spärrade landskoderna?
 • På vilket sätt anser du/ditt företag att .SE bör frisläppa de spärrade landskoderna?
 • Vad anser du om beslutet att frisläppa främmande staters namn på svenska?
 • På vilket sätt anser du/ditt företag att .SE bör frisläppa främmande staters namn på svenska?

Du kan läsa hela remissen här.

.SE tar tacksamt emot ert remissvar på e-postadressen remissvar@iis.se, senast den 10 maj 2013.

Etiketter: , , , , Foto: The Core av Blaine O'Neill (CC BY 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Jimmy Wirsborg 17 april 2013, kl 14.40

  Hittar jag en reklamfinansierad/affiliate-site på någon av dessa domäner blir jag ledsen på .SE. Då blir ni i mina ögon riktiga sell outs.

  Svara
  • Peter Forsman 17 april 2013, kl 15.06

   @Jimmy – Tack för din kommentar, men vad är det egentligen du efterfrågar med den?

   Vill du att .SE ska reglera vad en innehavare tillåts göra med sin domän? eller gäller det endast dessa reserverade domäner?

   .SE är ett domännamnsregister som inte har någon åsikt i hur innehavare använder eller inte använder sitt domännamn, så länge de följer registreringsvillkoren.

   Och personligen så, brukar göra liknelsen med Bolagsverket, där Bolagsverket inte har någon åsikt i hur ett bolag används eller till vad – eller hur?

   Tänker du efter så tror jag inte heller att det är en utveckling som du eller någon skulle önska, än mindre en uppgift någon skulle vilja ta på sig.

   En ”reklamfinansierad/affiliate” eller ”tom sida” kan ju dessutom verka som e-mailadress/server eller ftp-tjänst.
   Vem ska avgöra vad som är ”okej” användning av domänen – du, jag eller den som betalat för den?

   Att reglera vad en innehavares domän får eller skall innehålla är en väg jag så långt som möjligt är motståndare till.

   Peter Forsman

   Svara
   • Jimmy Wirsborg 18 april 2013, kl 10.15

    Gäller endast de reserverade domänerna. De har idag ett SEO-värde att de som köper dem kommer att minska träfflistorna på givna uttryck med 1 och är det då ytterligare en spamsida som förstör nätet så känns det bara trist.

    Jag förstår vad du säger och om ni inte känner att det är er sak att avgöra vad sidan kommer användas till etc så behåll dem reserverade, skadan de gör på nätet annars är större än nytta med dem. Ni har ju reserverat dem av en anledning och jag ser inget egentligt skäl att omvärdera det.

    Svara
  • Björn 18 april 2013, kl 08.35

   Jag hoppas att den som kniper en eller flera domäner lyckas göra pengar av sin investering. Konceptet spelar ingen roll så länge det tillför värde för Någon.

   Svara
 • Göran Glück 17 april 2013, kl 14.55

  Äntligen! Var på tiden. Remissvar kan ni vänta inom några dagar.

  Svara
  • Peter Forsman 17 april 2013, kl 15.07

   @Göran – Kul, det ser vi fram emot.

   Peter Forsman

   Svara
 • Stefan 17 april 2013, kl 15.21

  Jag hoppas alla får samma chans att köpa domänerna så inte det blir auktion som trissar upp priser. Privata amatören Kalle bör ha samma förutsättningar att få en av domänerna som Domänhandelsbolaget.

  Svara
  • Robert 17 april 2013, kl 17.03

   Om det blir först till kvarn så kommer Name Navigation och liknande företag att ta allihop. Auktion är det mest rättvisa. Vill man ha en domän så bjuder man vad man tycker den är värd helt enkelt.

   Vid en auktion har alla samma chans. Vid först till kvarn vinner de med bäst teknik.

   Svara
   • Stefan 17 april 2013, kl 20.10

    Nu skrev jag att alla bör få samma chans, så upplägg liknande snapback bör undvikas.
    Kanske att går att gå på personnummer/orgnummer för att förhindra lite, även öppet se vilka som intresserat sig på respektive domän.
    Tekniskt hur man kan göra det rättvist överlåter jag till de med mer insyn hur det kan skötas

    Svara
 • Conny Westh 18 april 2013, kl 03.38

  För de domäner som det finns fler än en intresserad av tycker jag ett regelrätt lottningsförfarande borde vara mest rättvist.

  Med uteslutning av alla som fått tilldelning av någon domän, dvs då kan ingen få mer än en domän om det finns fler intresserade av några domäner.

  Svara
  • qwerty 18 april 2013, kl 16.23

   från: https://www.iis.se/om/

   Den överordnade målsättningen är att alla ska kunna ta tillvara internets möjligheter.

   .SE:s internetutvecklingsprojekt har sin grund i vår urkund och våra stadgar. Mottot för projekten är internet för alla. I detta lägger vi att alla människor i vårt land ska ha samma rätt och samma möjligheter att utnyttja internets tjänster.

   Svara
 • John Adams 18 april 2013, kl 08.18

  Kör en auktion , den som ser ett värde i en domän, betalar för den, den snabba tekniken kommer säkert ta alla domäner och sälja sedan vidare till de som inte haft EN chans annars.

  Intressant kommer det hela bli.

  Svara
 • Michael 18 april 2013, kl 09.20

  Varför inte göra på samma sätt som när .se-domänerna släpptes ”fria” på marknaden år 2003? Det vill säga ett lottningsförfarande.

  Svara
 • kippex 18 april 2013, kl 10.13

  Varför blanda in Svenska Spel och Lotteriinspektionen?

  Självklart ska man se till att ha en auktion som ser till att .SE får in maximalt med pengar. Dessa pengar kan sedan användas till att vidare utveckla samt stärka .SE/.NU-zonerna och genom internetfonden kan man supportera samhällsviktiga projekt.

  Att folk tänker så egoistiskt och irrationellt får mig att undra vart samhället är på väg.

  Svara
  • Conny Westh 18 april 2013, kl 14.02

   För de domäner som det finns fler än en intresserad av tycker jag ett regelrätt lottningsförfarande borde vara mest rättvist.

   Med uteslutning av alla som fått tilldelning av någon domän, dvs då kan ingen få mer än en domän om det finns fler intresserade av några domäner.

   Börja uteslutningen med att tilldela de som det bara finns en intresserad av. De som får tilldelning får inte delta i utlottningen av övriga domäner. Om en aktör är intresserad av flera domäner som det bara finns en intressent av så är det ok att en intressent får fler domäner.

   Lottning är mest rättvist för då kan inte kapitalstarka domänspekulanter ta över alla braiga domännamn och alla småaktörer (även fattiga privatpersoner) kan vara med och kämpa på exakt samma villkor som de stora drakarna.

   Ett lottningsförfarande har inget med lotteriinspektionen att göra. Lottning används även vid aktieemissioner när det är stort intresse av en aktie och alla inte kan få tilldelning. Det är inga pengavinster som delas ut utan ett gäng unika domännamn som ska fördelas bland intresserade.

   Hade det varit tekniskt möjligt att använda samma domännamn flera gånger så hade det ju inte varit ett problem, då hade man bara kopierat det till alla som vill ha.

   Svara
   • qwerty 18 april 2013, kl 16.25

    +1

    Svara
 • Jim Westergren 18 april 2013, kl 13.38

  Jag röstar starkt på öppen auktion med minst 2 månaders budgivning. Är det mest rättvisa.

  De som investerar i en domän tar hand om den på ett annat sätt och skapar (förhoppningsvis) värde för den än om domänen till exempel lottades ut till ”Sven Svensson” som igår gjorde sin första personliga hemsida. ”Sven” kommer sedan förmodligen att sälja domänen – bättre då att dessa pengarna istället går till stiftelsen bakom .SE.

  Först till kvarn är jag väldigt emot eftersom det betyder att vissa bolag med avancerad teknik kommer ta alla – nästan gratis.

  Svara
 • Elisabeth Standár
  Elisabeth Nilsson 18 april 2013, kl 13.55

  Tack för alla synpunkter! Glöm inte att mejla dem till remissvar@iis.se om ni vill få med dem formellt.

  Svara
 • IoM 18 april 2013, kl 13.59

  Auktion är väl det enda rätta, där marknaden får avgöra värdet på domänen. Det borde åtminstone leda till större chans att sajten utvecklas till något i stället för att den bara ligger opekad.

  Vill någon sedan göra en affiliate-sajt för att försöka räkna hem investeringen så är det väl upp till innehavaren.

  Ett lotteri skulle givetvis leda till många lycksökare som skickar in ansökningar via diverse lösryckta kontakter och inget som hör hemma i dagens samhälle.

  Svara
  • Conny Westh 18 april 2013, kl 14.33

   Vid denna typ av ”släpp” av ett stort antal attraktiva domäner så är alla former av budgivning eller först till kvarn sätt som bara gynnar de stora kapitalstarka aktörerna med bäst teknisk utrustning. Låt detta bli en tilldelning som gynnar små aktörer och gärna privatpersoner eller småföretag. De stora har resurser att göra vad de vill ändå, varför ska man gynna dem på bekostnad av de små?

   Svara
   • Kippex 18 april 2013, kl 17.53

    Varför ska man gynna små aktörer? Vi lever i ett land där marknadsekonomi råder. Det betyder att kreti och pleti skulle sälja sina domäner till ”de stora” ändå. Varför ska .SE indirekt ge pengar till kreti och pleti när man istället genom internetfonden kan stärka samhällsviktiga projekt och investera ytterligare i utveckling av infrastruktur.

    Svara
    • Conny Westh 21 april 2013, kl 21.22

     Man skulle även kunna ha en auktion där man får bjuda hur mycket innehavaren är beredd att betala i årsavgift, då kommer .SE att få denna avgift varje år ända till innehavaren tröttnar eller inte har råd att betala längre. Då skulle man kunna ha en ny aktion, där den som återigen bjuden den högsta årsavgiften får äran att stå som innehavare av domänen. Det här funkar ju med attraktiva domäner som många vill åt.

     Svara
 • Björn 29 april 2013, kl 12.29

  En öppen auktion är den mest logiska och rättvisa metoden att frisläppa dessa på, i sann fri marknadsanda. Dock finns ju alltid problemet att alla inte står vid sitt bud, så där krävs bra metoder för att inte priserna ska trissas upp. Remissvar är skickat.

  Svara
 • Fredrik 6 maj 2013, kl 01.32

  Öppen auktion hade ju verkligen gynnat .SE, pengarna kunde ha återinvesterats i svenska internetentreprenörer & framtida rockstars (skolprojekt kring internet), samt stabiliserande av .SE som organisation.
  Och nej, jag har ingen egen agenda i det här, jag föreslår öppen auktion fullt medveten om att min budget aldrig kommer att nå upp på någon av de domäner jag skulle kunna vara intresserad av.
  Men man måste ju se till vad som gynnar flest personer & på vilket sätt. En öppen auktion ser jag har flest fördelar, eventuellt att man också begränsar antalet domäner som en individ/företag kan köpa, dock lär det vara ganska lätt att kringgå oavsett.

  Vad vinnaren/köparen av domänen har för planer för den borde definitivt inte väga in, om .SE börjar lägga sig i vad folk gör med sina domäner & reglererar fördelning baserat på det, så har vi ett riktigt stort problem.
  Att domänerna i sin tur kommer att påverka existerande sidor kan inte heller vara en faktor, så är det bara på internet, att ha en keyword domän är trots allt ingen garanti för att ta första platsen i Google.

  Så är det ju såklart så att vad ni än väljer så kommer 75% att sura och kritisera, det är bara så det är.

  Lycka till!

  Vänligen,
  Fredrik Näs

  Svara
 • Per Starbäck 6 maj 2013, kl 15.42

  »Vem har inte någon gång skrivit in exempelvis italien.se, thailand.se eller grekland.se, för att snopet konstatera att adresserna saknar webbinnehåll?« – Åh, en retorisk fråga att svara på! Jag hade definitivt inte gjort detta, och ser inget vettigt skäl till att göra så utom just för att se efter om den domänen är tagen eller inte (och då blir man knappast snopen).

  Svara