IIS bevarar Swipnetsidorna för framtiden

Goda nyheter – Swipnet lever vidare! Efter ett par veckors intensivt arbete har vi nu laddat ned Swipnetsidorna från internet. Det innebär att de fortsatt kommer att finnas synliga på webben även fast tjänsten upphör hos Tele2.

Efter att Tele2 i slutet av augusti gick ut med att de skulle stänga ner webbsidorna under home.swipnet.se, en del av deras gamla Swipnet-tjänst för uppringt internet från 90-talet (för övrigt den första kommersiella i Sverige), var det många som blev oroliga, inklusive jag själv. Många av sidorna på Swipnet har varit orörda och övergivna i många år, och har därför blivit en slags museum, en bild av hur den svenska webben såg ut i början. Är du nyfiken på hur det kunde se ut kan du göra en specialsökning bland Swipnetsidorna här.

Flera har sedan dess frågat mig varför jag alls bryr mig – ska inte saker försvinna från nätet och ge plats åt nytt om ingen bryr sig om sidorna längre? Men jag menar att vi är för dåliga på att skriva vår egen historia, vi internetanvändare och tidiga nätentusiaster som ofta pratar varmt om ”den gamla goda tiden”. När sidorna från Swipnet var på väg att försvinna från det öppna nätet gjorde jag slag i saken och hörde av mig till Tele2, för att se om inte vi på IIS kunde få ta över driften av sidorna inom ramen för vårt internetmuseum.

Fler än vi hade hört av sig till Tele2 och ville bevara Swipnet, men nånstans föll det sig naturligast att IIS fick ansvar att bevara sidorna, med tanke på vår roll som kunskapsnav för internet i Sverige. Vi tackar för det förtroendet.

Under veckorna som gått har jag haft ett väldigt bra samarbete med de ansvariga på Tele2, och vi har hittat en lösning som vi är nöjda med. Genom att tanka ner kopior av alla synliga hemsidor på Swipnet har vi skapat ett arkiv, en ögonblicksbild av hur sidorna såg ut vid det datumet, och de ligger uppe på samma adresser som tidigare, så att inlänkar och Googlesökningar fortsätter att fungera som tidigare.

Det här är det första större bevarandeprojektet som vårt internetmuseum genomför, men jag hoppas att det blir fler i framtiden, och jag hoppas att fler börjar tänka på hur viktigt det är att bevara vår gemensamma historia, särskilt nu när den kan försvinna för alltid bara genom att dra ut en sladd ur väggen.

Etiketter: , , , ,

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.