Så går det för de nya toppdomänerna i Sverige

Även om man glömmer det ibland så finns det många toppdomäner att välja från nuförtiden. Här finns hela listan med alla operationella toppdomäner. Är du nyfiken på hur utvecklingen ser ut i Sverige? Då ska du läsa vidare.

I ett antal blogginlägg tar IIS VD Danny Aerts pulsen på domänbranschen. Detta är det första inlägget i serien. Inlägg två om .stockholm hittar du här. Inlägg tre om .se och .nu hittar du här.

Som jag har skrivit tidigare pågår det en stor ändring i domänbranschen i och med att ICANN sjösätter många nya toppdomänerICANN har redan skrivit avtal med 1206 nya toppdomäner och 872 är operationella (status 28 december). 334 toppdomäner är på väg att lanseras.

Vad händer i Sverige?

Numera finns det drygt 15 000 domäner registrerade i 358 olika nya toppdomäner av svenska företag eller svenska privatpersoner. Under 2015 ökade antal domäner med i snitt 750 per månad.

Topp 8 är just nu (den 28 december) följande:

.one 1057

.club 920

.xyz 858

.website 633

.emai 430

.gratis 402

.guru 394

.rocks 353

I maj i år skrev jag ett blogginlägg om det svala intresset för de nya toppdomänerna i Sverige. Hur ser det ut idag då? Vem är det som växer?

.one fanns inte i maj och växer snabbast på den svenska marknaden. .one ägs och marknadsförs av en av våra återförsäljare som ett (billigare) alternativ till .se eller .dk och man verkar har hittat en nisch här. Det är även intressant att vi ser så kallad vertikal integration hos en av våra återförsäljare. Definitivt en toppdomän att hålla koll på.

.club växer långsamt med ungefär 30-40 per månad. .xyz fylldes i början mest med gratisregistreringar men fick bra PR i och med att Google lanserade sitt nya bolag Alphabet Inc under abc.xyz. .xyz växer med 60-70 registreringar per månad. Den sista toppdomänen som verkar växa lite är .website.

Stiltje

Resten av toppdomänerna står i dagsläget stilla, eller tappar. Toppdomänerna .email, .gratis, .guru och .rocks har redan slutat växa. En jämförelse med topp 8 i mitt tidigare blogginlägg visar att .tips och .today inte bara lämnade topplistan, utan även minskar i antalet registrerade domäner.

En snabb jämförelse med nettotillväxten för .se under 2015 (ungefär 65 000 till nästan 1,4 miljoner) och för .nu (nettotillväxt 35 000 till 300 000 domäner) visar att de nya toppdomäner tar lite plats än så länge.

Marknadsföring

Så länge de nya toppdomänerna inte syns och marknadsförs kommer de inte att lyfta. Risken är att de låga nivåerna där många toppdomäner befinner sig efter det första året leder till en ond spiral. De lyfter inte för att det saknas marknadsföring. Eftersom de inte lyfter är det på samma gång för dyrt att marknadsföra dem. Någon måste investera och våga!

.one verkar vara den enda som hittat vägen än så länge, men vi väntar fortfarande med spänning på .stockholm. Mer om detta i mitt nästa inlägg.

Etiketter: , , Foto: XYZ - W Hotel av Josh Hallett (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.