Så fungerar Pokémon Go

Pokémon Go slår alla rekord och folk runt hela världen är ute och jagar diverse Pokémonfigurer med sina mobiltelefoner. Men hur ser historien bakom ut? Och varifrån kommer tekniken?

AR står för Augmented Reality och beskriver ett system när man lägger över information på den vanliga världen. Enligt Wikipedia handlar det om att man blandar information från användarens fysiska omgivning med information från en mjukvaruapplikation. Ett exempel på förstärkt verklighet kan till exempel vara att dels visa upp bilden från en mobilkamera tillsammans med namnet på ett objekt som syns i bilden.

Science Fiction

Uttrycket myntades av Boeingresearchern Tom Caudel 1990 och första användandet i någon publik form var av L. Frank Baum i hans novell ”The Master Key: An Electrical Fairy Tale”, där man pratar om glasögon som visar personens karaktär.

AR kan göras genom olika tekniker. Den första tekniken är faktiskt från 1968. Då var det ett displaysystem som monterades på huvudet, men det var så stort att det var upphängt i taket. Inte portabelt direkt.

Google Glass som kom 2013 var givetvis en annan teknik som gör att man kan förstärka sin verklighet

När man idag talar om AR så gör man vanligt vis detta med en smartphone.

AR och spelvärlden

Det första spel man möjligen kan nämna är Geocaching som drog igång efter 2 maj 2000 när man släppte på GPS-systemets noggrannhet. Detta var en skattjakt med GPS koordinater där man gömmer en lite låda på något speciellt ställe och man letar upp detta.

Att göra mer datorstödda AR-spel är givetvis något som många ville göra, och med kraftigare smartphones så fanns möjligheten. Ett av dom första spelen som kom ut var Ingress 2012 av Niantic Labs, då en del av Google Labs. Det är ett multiplayerstrategispel i SciFi-anda där två lag tävlar om att ta herravälde över olika områden i verkliga värden.

En av fördelarna med detta spel var givetvis att man kom ut och rörde på sig. För att kontrollera en ”portal” så är man tvungen att vara i dess närhet. Och för att få kraft för att spela är man tvungen att samla metamaterial som finns över allt, man måste alltså fysiskt gå runt och samla detta.

Samma företag

Känns detta igen? Givetvis. Många av dess delar är samma som Pokémon Go som nu har tagit världen med storm. Och det är givetvis inget konstigt med detta eftersom det är samma företag som skapat bägge spelen.

Det är till och med så att portalerna i Ingress är på samma ställen som Pokéstopps i Pokémon Go. Man använder helt enkelt samma databas för kartorna i bägge spelen.

Pokémon Go och Sverige

Än så länge finns inte Pokémon Go i Sverige officiellt. Men det ska lanseras vilken dag som helst säger ryktena.

Om man nu vill köra detta spel redan idag så fungerar det eftersom man som sagt delar databasen med Ingress-spelet. Om man har en Iphone så kan man skapa ett konto på app-store i USA och ladda hem det på det sättet. Säkert och bra.

Om man har en Androidtelefon och vill ladda hem det får man vara lite mer försiktig. Det finns ”piratversioner” där ute med skadlig kod inlagd, var försiktig när du laddar hem den. Mitt förslag är att vänta tills den kommer i officiell version.

AR, spel och framtiden

Hur kommer de att gå för Pokémon Go då? Det som har gjort Ingress populärt inom en del kretsar är att man har skapat en stark social interaktion. Det finns Enlighten- och Resistanceföreningar i till exempel Stockholm. Än så länge finns det inte någon stor social del i Pokémon Go – men det är kanske nåt som kommer.

Och definitivt är AR-spel nåt som kommer mer och mer. Det finns kickstarter-kampanjer för olika varianter, exempelvis laserdueller med virtuella laservapen med mera. Detta kommer att explodera, sanna mina ord.

Verkligheten och AR

Det har redan börjat dyka upp artiklar om folk som blir misstänkta för att vara revolvermän när man är ute och letar efter Pokémon’s, och det finns givetvis några saker att tänka på.

Ge er inte in på privat mark för att få tag i en Pokémon. Om ni absolut måste så fråga då om lov. Och tänk på vart ni går så att ni inte går mot rött ljus och skadar er.

Om man nu är ute mycket och letar kan jag också rekommendera extra batteripacks till telefonerna, då skärmen och GPS:en drar ganska mycket batteri.

Och som sagt, ladda inte hem piratversioner utan håll er till dom officiella versionerna av spelet.

Etiketter: , , , Foto: Pokémon GO av Eduardo Woo (CC BY-SA)

Om bloggaren

Jan Säll EPP-expert och systemförvaltare på IIS Ansvarig för Bredbandskollen. Jobbar med EPP-delarna av PDT, verksamheten där vi testar de nya toppdomänerna för ICANN. Jan har en bakgrund som Unix/Linux expert och har registrerat domäner ända sedan 1991 då Björn Eriksen skötte domänregistreringen. Bor numera i Stockholm, men har rötterna på västkusten och i Trollhättan.