Så här betalar vi i Sverige

För tre år sedan gjorde vi den första undersökningen om hur vi hanterar pengar i samhället. Nu är det dags igen att djupdyka i siffror om hur vi svenskar väljer att betala.

Läs hela rapporten här.

Förra veckan när jag sa till kollegorna att jag skulle gå på möte och få resultatet av undersökningen om hur svenskar betalar var det en av de äldre i kontorsgänget, (som dessutom bor lite off ute på landet) som genast replikerade: ”Helst inte!”. Och lite så är det, alltså att äldre personer utanför storstadsområdena är skeptiska till nya betalformer medan yngre kvinnor i storstadsområden snabbt nappat på flera av de nya betalningstjänsterna. Det och mycket annat intressant finns att läsa i den nya attitydundersökning som vi på IIS tillsammans med Insight intelligence, Bankgirot, SEQR och Visa Europe gjort.

Kontantbetalningen dalar

För tre år sedan gjorde vi den första undersökningen om det kontantlösa samhället. Då var det två tredjedelar av befolkningen (64 procent) som betalade med kontanter ett par gånger i veckan eller oftare. Den skaran har nästan halverats. Det är nu bara drygt 38 procent som betalar med kontanter varje vecka.

Det är fler och fler som halar upp mobilen och betalar. Mer än hälften av oss Swishar pengar varje månad, vilket vi även såg i vår undersökning om App-användning. Swish är en tjänst som inte fanns för tre år sedan. Under samma period har andelen som anger ett högt förtroende för betal-appar också ökat markant, från 12 till 55 procent. Men det hjälper inte, betalappar är ändå den betaltjänst vi har lägst förtroende för.

Kort och faktura

De allra flesta av oss, 95 procent, betalar med kort varje vecka. Det är också den betaltjänst som flest (89 procent) har högt förtroende för.

Vårt förtroende för fakturatjänster har minskat, från att 84 procent hade högt förtroende för den 2014 till 63 procent som har det 2016. Om du är intresserad av detta har vi en guide om hur man som företagare skyddar sig mot bedragare som bland annat använder fakturor.

När vi började med undersökningen var vi nyfikna på att se när betalningar med nätvaluta börjar ta fart. Men vi får vänta ett tag till. Endast en procent uppger att de någon gång betalt med Bitcoin.

E-handel

Många e-handlare och betal-appar erbjuder möjligheten att registrera och spara ens kortuppgifter för att förenkla för kommande betalningar. Förvånansvärt många är positiva till det och tycker att det är snabbt (28 procent) smidigt (39 procent)  medan lite drygt en tredjedel (36 procent) inte alls ser några fördelar med det. Dessutom är det 8 procent som tycker det är säkert eftersom de inte behöver ta fram sitt kort i offentliga miljöer. Det är dock inte alla som gillar kakor :)

Precis som i tidigare år avslutade vi årets undersökning med att fråga hur mycket kontanter man har på sig dagen för intervjutillfället. Det är dubbelt så många som inte har några kontanter alls på sig nu (17 procent) jämfört med för tre år sedan då 8 procent inte hade några kontanter.

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.