Montage med bilder från http://vaddubetalarfor.se

Så avslöjar du en kinesisk piratshop

Jag önskar att jag skulle slippa skriva det här inlägget, men det tar upp ett problem som växer för varje dag – "Kinesiska piratshoppar". En del vet precis vad jag menar med detta, men många är också de som går i fällan och förlorar sina pengar.

Den senaste mediala uppmärksamheten fick Saga, 15 år som blev blåst på sin drömklänning.

Det hela handlar om tusentals webbshoppar som säljer påstådda märkesprodukter, men till 50-70 procents rabatt jämfört med ordinariepris. Det kan handla om allt i från vinterjackor, träningsskor, märkesjeans, smycken till hårtänger och även klänningar från etablerade varumärken.

Men vet du vad?

Produkterna som sidorna säljer är inte vad du tror att du beställer – det är inte alls originalprodukter, utan sämre sortens kopior. När du hämtar ut din kopia på ditt postutlämningsställe, så är risken att du blir missnöjd överhängande. Endera är det fel modell, färg, storlek, dålig stoppning, trådiga sömmar och så vidare, eller så har tullen öppnat upp kartongen och sprättat bort ”kännetecken” (som små krokodilmärken med mera).

Det allra vanligaste händelseförloppet är dock att du inte får någonting alls – ingenting, nada!

Det är som att människors sunda förnuft helt tagit ledigt i hopp om att göra ett jätteklipp. Visst, det kan såklart vara väldigt frestande att slå till när man söker på ett favoritmärke och ser nästa års modell av ett plagg till 70 procents rabatt. Det låter kanske aningen krystat och efterklokt, men det tål att upprepas om och om igen:

Verkar det för bra för att vara sant, så är det oftast för bra för att vara sant!

Gör en genomgång av en misstänkt sajt

För många med mig så lyser den här typen av shoppar skojeri lång väg. Tittar vi på sidan som Saga lurades av, http://www.klanningartillfest.com så tänkte jag ta några exempel på vad jag ser:

Priset:

För samtliga Kinashoppar, så handlar det om rabatter på 30, 50,70, ända upp till 90 procent på vissa sidor.

Språket:

Lämnar minst sagt en hel del att önska, ett seriöst företag skulle troligen använda riktiga översättare och inte Google Translate.

En banner som berättar: ”Billiga festklänningar på nätet sälja”

En annan som berättar att priset är ”Hot 903,07 kr”

Blogginläggens rubriker:

Bröllopet klänning grundläggande kurs för att lära dig att väljas garn upp

Taft leda den tredimensionella bröllop sätt

Romersk stil bröllopet en romantisk stämning sön sola

Romantiska organ veckade lätta brudtärna klänningar kjolar

Kontakt:

Det finns inga kontaktmöjligheter (mer än en obemannad chatt och ett formulär) och vi kan inte någonstans se vem som står bakom verksamheten.

WHOIS/Domännamnsslagning:

En namnslagning på domännadressen http://who.is/whois/klanningartillfest.com/ visar att registranten är en kines vid namn ”zhao songlin”

Och googlar vi på dennes namn så får vi 561 resultat, bland annat en massa Timberland- och Louis Vuittonshoppar.

Innehavaren använder e-postadressen ”littleboy802@gmail.com” som förekommer i flera hundra andra resultat  varav de flesta handlar om kinesika piratshoppar.

Bildsök:

Genom att googla på den första produktbilden på sidan  så ser vi att den förekommer på http://metrobloggen.se/klanningartillfest/ som i sin tur är en spamblogg som i sin tur länkar till likadana italienska ”bluffshoppar” som abiticerimonia.eu och abiti-da-cerimonia.eu.

Om vi sedan tar den översta bilden på sidan http://www.klanningartillfest.com/transporthandledning och söker på den i Googles bildsök  så används den på över 430 andra sidor.

Det finns med andra ord många sätt att se att allt inte står rätt till – så snälla granska sidorna du tänkt att handla av, så att du slipper bli besviken.

Lästips för dig som vill få bättre koll

Jag rekommenderar dig att läsa .SE:s nya guide ”Källkritik på internet”  och att läsa lite mer om piratkopierade varor på internet på sajten Vad du betalar för.

Det kan ju förstås också vara så att många som besöker shopparna är medvetna om att det är piratkopior det rör sig om men ändå väljer att beställa för att det inte spelar någon roll för dem.

Är det så, så skulle jag ändå avråda från att slå till, som jag förklarat här ovanför är det sällan du får vad du beställt!

Mer på vår webb:

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.