Montage med bilder från http://vaddubetalarfor.se

Så avslöjar du en kinesisk piratshop

Jag önskar att jag skulle slippa skriva det här inlägget, men det tar upp ett problem som växer för varje dag – "Kinesiska piratshoppar". En del vet precis vad jag menar med detta, men många är också de som går i fällan och förlorar sina pengar.

Den senaste mediala uppmärksamheten fick Saga, 15 år som blev blåst på sin drömklänning.

Det hela handlar om tusentals webbshoppar som säljer påstådda märkesprodukter, men till 50-70 procents rabatt jämfört med ordinariepris. Det kan handla om allt i från vinterjackor, träningsskor, märkesjeans, smycken till hårtänger och även klänningar från etablerade varumärken.

Men vet du vad?

Produkterna som sidorna säljer är inte vad du tror att du beställer – det är inte alls originalprodukter, utan sämre sortens kopior. När du hämtar ut din kopia på ditt postutlämningsställe, så är risken att du blir missnöjd överhängande. Endera är det fel modell, färg, storlek, dålig stoppning, trådiga sömmar och så vidare, eller så har tullen öppnat upp kartongen och sprättat bort ”kännetecken” (som små krokodilmärken med mera).

Det allra vanligaste händelseförloppet är dock att du inte får någonting alls – ingenting, nada!

Det är som att människors sunda förnuft helt tagit ledigt i hopp om att göra ett jätteklipp. Visst, det kan såklart vara väldigt frestande att slå till när man söker på ett favoritmärke och ser nästa års modell av ett plagg till 70 procents rabatt. Det låter kanske aningen krystat och efterklokt, men det tål att upprepas om och om igen:

Verkar det för bra för att vara sant, så är det oftast för bra för att vara sant!

Gör en genomgång av en misstänkt sajt

För många med mig så lyser den här typen av shoppar skojeri lång väg. Tittar vi på sidan som Saga lurades av, http://www.klanningartillfest.com så tänkte jag ta några exempel på vad jag ser:

Priset:

För samtliga Kinashoppar, så handlar det om rabatter på 30, 50,70, ända upp till 90 procent på vissa sidor.

Språket:

Lämnar minst sagt en hel del att önska, ett seriöst företag skulle troligen använda riktiga översättare och inte Google Translate.

En banner som berättar: ”Billiga festklänningar på nätet sälja”

En annan som berättar att priset är ”Hot 903,07 kr”

Blogginläggens rubriker:

Bröllopet klänning grundläggande kurs för att lära dig att väljas garn upp

Taft leda den tredimensionella bröllop sätt

Romersk stil bröllopet en romantisk stämning sön sola

Romantiska organ veckade lätta brudtärna klänningar kjolar

Kontakt:

Det finns inga kontaktmöjligheter (mer än en obemannad chatt och ett formulär) och vi kan inte någonstans se vem som står bakom verksamheten.

WHOIS/Domännamnsslagning:

En namnslagning på domännadressen http://who.is/whois/klanningartillfest.com/ visar att registranten är en kines vid namn ”zhao songlin”

Och googlar vi på dennes namn så får vi 561 resultat, bland annat en massa Timberland- och Louis Vuittonshoppar.

Innehavaren använder e-postadressen ”littleboy802@gmail.com” som förekommer i flera hundra andra resultat  varav de flesta handlar om kinesika piratshoppar.

Bildsök:

Genom att googla på den första produktbilden på sidan  så ser vi att den förekommer på http://metrobloggen.se/klanningartillfest/ som i sin tur är en spamblogg som i sin tur länkar till likadana italienska ”bluffshoppar” som abiticerimonia.eu och abiti-da-cerimonia.eu.

Om vi sedan tar den översta bilden på sidan http://www.klanningartillfest.com/transporthandledning och söker på den i Googles bildsök  så används den på över 430 andra sidor.

Det finns med andra ord många sätt att se att allt inte står rätt till – så snälla granska sidorna du tänkt att handla av, så att du slipper bli besviken.

Lästips för dig som vill få bättre koll

Jag rekommenderar dig att läsa .SE:s nya guide ”Källkritik på internet”  och att läsa lite mer om piratkopierade varor på internet på sajten Vad du betalar för.

Det kan ju förstås också vara så att många som besöker shopparna är medvetna om att det är piratkopior det rör sig om men ändå väljer att beställa för att det inte spelar någon roll för dem.

Är det så, så skulle jag ändå avråda från att slå till, som jag förklarat här ovanför är det sällan du får vad du beställt!

Mer på vår webb:

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • MOB_i_L på Twitter 16 maj 2012, kl 09.50

  Jag tycker ni har glömt bort det mest uppenbara tipset: Att handla motsvarande varor via Ebay, Tradera eller Budera samt andra kända auktionssajter, ty då ser man andra köpares omdömen.

  Svara
  • Peter Forsman
   Peter Forsman 16 maj 2012, kl 12.06

   Hej! Auktion- och marknadsplatserna, och även rena omdömessidor lider av att användare och omdömen manipuleras av bedragare, något jag tänkt återkomma till i ett separat blogginlägg framöver, med tips om hur omdömen bör källgranskas.

   Svara
 • Kim 17 maj 2012, kl 06.22

  Peter, sätt rel=”nofollow” på länkarna till klänningar till fest siten. Den rankar redan alldelles för bra på klänningsrelaterade söktermer.

  Kul att du tog upp just den siten, jag upptäckte den igår och kollade igenom, luktade skojare på lång väg.

  Det jag inte förstår är varför Google inte straffar en site där allt innehåll är översatt med G:s eget översättningsverktyg.

  Svara
  • Richard Brattlund
   Richard Brattlund 25 maj 2012, kl 10.57

   Tack Kim!

   Mvh / Richard Brattlund, Webbutvecklare .SE

   Svara
 • Magnus Hellström 21 maj 2012, kl 19.55

  Hej, ett tips för att kolla om en firma är på riktigt, kolla så de svarar i telefon, att det finns en fysiskplats. Vi är alltid med själva på bild och vi har en bild på kontoret. Är det ingen som svarar i telefon , bli misstänksam.

  Men sluta inte att handla på internet de flesta är seriösa på nätet i dag:)

  Svara
 • Glenn Jason 8 juni 2012, kl 12.46

  Att en vara är 50-70% billigare än på NK behöver inte betyda att den är förfalskad. Och vad vet .SE om huruvida den måste vara av ”den sämre sorten”? Genom svepande formuleringar såsom ”produkterna som sidorna säljer” fördöms hela internet, utan undantag, över en kam. Man levererar inte ens rätt färg, står det. Blir man alltså automatiskt klantig bara för att det är kopior man säljer? Och vad är egentligen källhänvisningen till det helt otroliga påståendet att man inte får något alls levererat? Den här artikeln är uppenbarligen ett beställningsjobb snarare än ursprungsforskning.

  ”Risken att du blir missnöjd är överhängande” ljuger .SE vidare. På sajter med feedback, såsom eBay, kan man se att de som köper saker som är 50-70% billigare oftast har mer än 99% nöjda kunder. Detta är fakta, snarare än de pekpinnar som .SE ombetts sprida.

  Då lögnerna faller på sin egen orimlighet, vet vi nu att .SE inte går sina kunders ärenden utan úpphovsrättslobbyns.

  Givetvis finns det oseriösa webbutiker men .SE gör en höna av en fjäder.

  Svara
  • Peter Forsman 8 juni 2012, kl 15.51

   Hej Glenn,

   Tråkigt att du inte särar på .SE och vad JAG skriver på .SE:s blogg och jag beklagar även din fientliga ton.

   Men dina påståenden om att jag jag skulle fara med osanning eller skriva på uppdrag av någon, imponerar föga; för med ett uns av källkontroll från din sida, skulle det visa sig att du inte har mycket för de påståendena..

   Jag har skrivit om denna typ av bedrägliga piratshoppar under flera års tid.

   Och jag har bla hjälpt SVT med granskning av denna typ av verksamhet, föreläst för såväl polis, åklagare och även det du kallar för upphovsrättslobbyn.

   Jag har dessutom granskat över 130 miljoner domännamn och gjort en omfattande kartläggning av spridningen nationellt och internationellt.

   Anledningen till mitt intresse i detta ämne är att jag, minst varje vecka blir kontaktad av med drabbade konsumenter som vittnar om att de:

   1. Inte fått något levererat, alternativt
   2. Inte fått det som beställts; sämre sortens kopia, alternativt
   3. Fått fel färg, storlek, modell osv.

   Och mitt första privata inlägg kring denna typ av verksamhet har till dags dato fått över 26 000 besök med över 125 kommentarer och efter det har jag gjort ett 20-tal fler inlägg
   Kan du själv hitta någon som är nöjd?
   http://www.internetsweden.se/varsta-skummisarna-jag-sett-hittills/

   Vad sedan gäller att köpa produkter på köp- och säljsiter som Tradera och ebay, till kraftigt rabatterade priser, skulle jag själv vara väldigt sparsam med att rekommendera det, då det finns hovrättsdomar som denna:
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4990527

   Konsensus torde bli att:
   ”Verkar det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant!”

   Peter Forsman
   Abuseansvarig .SE

   Svara
   • Pentti 12 juni 2012, kl 13.24

    Intressant. Jag har läst detta inlägg och beslöt att testa ett par säljare på Tradera. De är båda, antagligen företag, från Kina. Har beställt en nonameklocka (som är cool!) för ett par hundra och en Seiko klocka som i england kostar 150-200 pund men som säljs för dryga 900 KR på Tradera.
    Ska bli intressant och se ifall det är en äkta Seiko jag får.

    Svara
    • Peter Forsman 14 juni 2012, kl 23.51

     Pentti,

     Ja, det var modigt av dig!
     Bli bara inte förvånad eller besviken om seiko-klockan saknar visare eller att den ger dig utslag och/eller allergi ;-)

     Du får mycket gärna berätta vad som landar (om något landar).

     Mvh
     Peter

     Svara
 • Daria 7 oktober 2015, kl 20.57

  Hejsan!.jag köpte 2 st jacka från internet.de kostar ungefär 2600kr men banken dra av mer än 2600kr.jag ringde banken och frågade varför så mycket blev det?.de så att jag handlade från kinesiska piratshoppare.Efter jag hade mycket nervös för att vänta tills paketen kommit.jag fick paketet då öppnade och kollade det var hemskt.de lurad mig…lita inte på http://WWW…….se

  Svara