Riv ishallarna – e-sporten är vår framtid!

I dagarna tog Sverige ett riktigt prestigefullt lagguld, i en tävling som direktsändes på TV i många av länder, men som också sågs över nätet av miljontals tittare. Vinnarna fick slåss mot den absoluta världseliten för att kamma hem äran och den fina prispotten på runt tio miljoner kronor.

Friidrotts-VM? Nej, våra fem svenska hjältar i laget ”Alliance” vann tävlingen ”The International” som avgjordes på datorskärmar i spelet Dota 2. Men trots att den här framgången kanske borde jämföras med ett VM-guld i ishockey blir det knappast någon eskort av JAS-plan in till Arlanda när Alliance kommer hem igen.

E-sport, att tävla i datorspel, har blivit stort. Men att Sverige finns med i världstoppen och har lag som tar guld i stora tävlingar har kanske gått många förbi. Visst finns det anledningar för oss att slå oss för bröstet nu, och säga hur duktiga vi har varit på att få ut bredbandet till hemmen och tillsammans med Hem-PC-reformen sett till att den uppväxande generationen gjort Sverige till en ledande IT-nation. Men i år har de svenska e-sportarna haft anledning att tvivla på nationens stöd, sina framgångar till trots.

Lagen som ställer till det

Lotteriinspektionen har nämligen börjat applicera den lag som Sverige har för att stoppa osedliga miljöer för ungdomar, den omdebatterade ”Lag om anordnande av visst automatspel”. I den här lagen, som kom till redan 1982, ville svenska myndigheter skydda den ack så lättpåverkade ungdomen mot ”olämpliga ungdomsmiljöer” genom att göra ”automatspel” tillståndspliktiga, vilket i sig innebar att vem som helst inte får ställa ut en spelautomat i en lokal för allmänheten att spela på. På den här tiden handlade det förstås mest om flipperspel och arkadspel, för några Dota eller LAN-caféer var inte påtänkta 1982.

Jag är själv en hängiven flipperspelare, och vi inom flippervärlden har i olika former försökt att slåss mot den här lagen under många år nu, eftersom den är en av anledningarna till att det är så svårt att hitta flipperspel utställda på fik nuförtiden. Det är därför med en märklig blandning av medömkan och overklighet som jag och många med mig sett på när lagens maskineri långsamt anpassat sig till dagens verklighet. År 2007 slog så Regeringsrätten fast att även LAN-datorer är automatspel och därför ska omfattas av lagen. På så sätt blir alltså alla de populära datorspelshallarna nu tillståndspliktiga och måste betala en saftig årsavgift till staten utöver att utsättas för extra kontroller.

Bygg LAN-hallar istället

Det här är naturligtvis helt uppåt väggarna. Våra kommuner satsar varje år många miljoner på att förbättra förutsättningarna för ungdomsdrotten – det finns kommunala ishallar, fotbollsplaner och tennisplaner i hela landet, men samtidigt går staten in och försvårar verksamheten för den nya generationen av e-sportare. Jag skulle vilja se några modiga kommuner göra tvärtom nu. Riv ishallarna och bygg LAN-hallar istället! Bordlägg en ny konstgräsplan och installera internet och datorer för e-sportare i kommunhuset istället! Framtiden tillhör våra digitala e-sporthjältar, och det vore synd och skam om de inte fick hela nationens stöd.

 

Etiketter: , , , , , , , Foto: IMG_0209 av Colony of Gamers (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Dennis Johansson 16 augusti 2013, kl 15.39

  Intressant text men vann verkligen Alliance den näst största turneringen i Dota 2, beskrivits mer som ett OS och skulle vara en bätre jämförelse. Genomför E-sporten i dag samtal med RF om ni skulle kunna gå med där för de kommer nog hjälpa er med lotteriinspektionsfrågorna bättre. Sen varför riva ishallar, inte billigare att bygga om de bara?

  Svara
  • Robert 19 augusti 2013, kl 14.47

   Lite rättelser:

   Alliance vann den största turneringen av sitt slag någonsin. Inte bara största Dota 2 turneringen någonsin utan även den största E-sportstävlingen någonsin. Drygt $1.4 miljoner kammade svenskarna hem. Den totala prispoolen var på över $2.8 miljoner.

   Källa: http://www.dota2.com/international/mainevent/results/champions/

   Svara
 • Pernilla 21 augusti 2013, kl 09.10

  Språkrådet hade e-sport som Juli månads Nyord.
  http://www.sprakradet.se/16684

  Svara
 • Jimmy Wirsborg 28 augusti 2013, kl 11.14

  Underbart att du tar upp ämnet! Men jag ogillar polariseringen, vi behöver gemenskap i samhället inte ställas mot varandra.

  I Sydkorea kom precis detta:
  http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=427174

  Bara namnet ”the eSports Promotion Bill” gör en ju nästan lyrisk. Lär väl tyvärr dröja innan vår regeringen skapar något liknande.

  Svara
 • Arg Hockeyspelare! 29 augusti 2013, kl 16.55

  Så ni menar alltså att alla vi som älskar ishockey och tränar o satsar på detta ska inte få göra det som är kul för att ni vill riva våra träningsanläggningar för att spela datorspel?

  Håller med om att esports ”hjältarna” borde få mer stöd men seriöst, ni behöver inte förstöra den sporten sverige faktiskt är bäst i världen på.

  Skärp er!

  Svara
  • Chrishka 3 september 2013, kl 17.21

   Lotteriinspektionen har redan skrivit ett nytt lagförslag men alliansregeringen är alliansregeringen. Gå på era politiker så att de tar tag i saken. Mer info om detta går att läsa på Sverokbloggen (http://www.sverok.se)

   Svara
 • Mikael 11 september 2013, kl 18.00

  Jag skulle inte villa se dem riva ishallarna eller något annat för den delen däremot hade jag hellre se kommuner sätt upp lite mer indrotsmöjligheter så det blir en spridning efter individens intressen. Vore ju inte dumt om kommunterna satt upp lite stänger man kan hänga i parkerna för träna private ute med lyfta sin egen kropp för bygga överarmar som finns i USA, sedan LAN hallar hade ju inte heller varit dumt om kommunerna sätter upp.

  Skulle bara gynna dagens individer på att få sporta med den egen sport dem själv gillar, jag har alltid tyckt att Sverige har varit riktigt dåligt land gällande idrott för ungdomar.

  När jag var liten så fanns det i princip bara ishockey eller ridning och välja på så det blev att man spelade ishockey i många många år, men om det fanns fler val så hade man nog varit mer inför idrott och hållet på med fler idrotter och det gynnar även hälsan.

  Som sverige gör nu inte konstigt att folk blir osociala, svenskar dem går ju inte ens ut i trappuppgången om dem hör en granne utanför dem är nästan rädd för dem.

  Det är nog för folket inte van och se en människa i sverige.

  Svara