Måns ger instruktioner till en av deltagarna på ett av våra Barnhack.

Programmering för alla – nu lanserar vi guiden Barnhack!

När .SE:s Måns Jonasson drog igång en serie programmeringskurser för barn efter arbetstid insåg han inte att intresset för kurserna skulle vara så mycket större än hans fritid. Redan en timme efter att inbjudan gått ut var kurserna ofta fulla. Därför har vi på .SE tagit fram en ny Internetguide som handlar om barnhack!

Guiden, som är skriven av Anders Thoresson, är ett stöd för er som vill ordna egna barnhack eller prova programmering hemma med era egna barn. Till guiden hör också en steg-för-steg-instruktion av Måns Jonasson. Ladda ner kursmaterialet på Internetguidernas webbplats.

Klicka på bilden för att läsa nya guiden.

Klicka på bilden för att läsa nya guiden.

Varför ska barn lära sig att programmera?

Att programmera är både roligt och en bra erfarenhet. Alla kan inte bli programmerare, men att prova på ger barn viktig förståelse kring att det faktiskt är människor som knappar in instruktioner och helt bestämmer hur våra tekniska prylar ska fungera. Att förstå programmering är i förlängningen att kunna göra tydligare val och att forma sin egen åsikt. Det är barnen som ska vara med och påverka teknikutvecklingen och fatta besluten i framtiden. Med programmering kommer insikten att det är mänskliga beslut som styr över all teknik. Vet man det är det lättare att vara en kritisk konsument och medborgare.

Thore Husfeldt som är professor i datavetenskap vid Lunds universitet tycker inte att det är rimligt att alla ska bli skickliga programmerare, men att alla ska vara dåliga programmerare tycker han däremot är en bra strävan.

– Att själv ha fått prova på och misslyckas ger många av de insikter som jag tror är väldigt värdefulla att ha som medborgare. Vi behöver inte fler systemtekniker, vi behöver fler jurister, sociologer och ekonomer som förstår datavetenskap.

En sak vi märkt på barnhacken är att det var betydligt färre flickor än pojkar anmälda. Vi har därför valt att kvotera och sett till att hälften på kurserna var tjejer genom att vänta in dem. Att prata om skillnader mellan tjejer och killar blir alltid en kontroversiell fråga som leder till digitala smockor. Målet är att alla barn ska få pröva på programmering och jag tänker att skillnaderna kommer att minska i takt med att jämställdheten ökar.

Alla ska få chansen att bli bra eller dåliga programmerare.  Hoppas ni har nytta av guiden!

Här kan ni läsa om ett av Måns barnhack, i tidningen Macworld. Är ditt barn intresserat av att vara med? Anmäl dig till Barnhacks nyhetsbrev för information om kommande tillfällen. Även Tekniska museet, som vi gett ut den här guiden tillsammans med, planerar flera barnhack, besök deras webbplats för mer information.

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.