Smart PR av Telia eller intrång i nätneutraliteten?

Mobiloperatören Tre var först ut när man erbjöd fri musikstreaming förra året, och fick kritik för att man äventyrade nätneutraliteten. Nu lanserar Telia gratissurf till de stora sociala nätverken som Facebook och Instagram. Hur stor makt ska våra internetleverantör egentligen ha när det kommer till att kontrollera informationsflödet över internet?

Från och med idag kan Telias kunder surfa hur mycket och ofta de vill på de mest populära sociala medietjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik, utan att surfmängden påverkas.

För att få surfa fritt måste kunden dock ”lova att vara schysst” och inte ägna sig åt näthat. Ett vällovligt initiativ kan tyckas, men det väcker också frågor.

Neutral infrastruktur

Det handlar nämligen om nätnuetralitet. Och frågan om en operatörer ska kunna ge en gräddfil genom att behandla internettrafik olika. Emanuel Karlsten författade en spridd krönika om detta tidigare i år, där han bland annat skrev följande:

”En internetleverantör får inte ha makten att bestämma vilka delar av internet som ska vara gratis. Den får inte ta olika betalt för trafik och den får inte välja ut vilka företag och tjänster som ska få gräddfiler. Det handlar om ett brott mot idén om ett internet som en neutral infrastruktur.”

Nu har Emanuel Karlsten även författat ett inlägg på Breakit om Telias besked, som han bland annat kallar för en ”dolk i ryggen på nätneutraliteten”. Även PC för allas redaktör Martin Appel har gett sig in i debatten och säger att Telias gratissurf hotar det fria internet.

Ett A- och ett B-lag på nätet

Gör Telia rätt eller fel? Frågan är helt klart intressant, och debatten som uppstått är välbehövlig. I grund och botten handlar det nämligen om synen på internet. Hur stor makt ska våra internetleverantör ha när det kommer till att kontrollera informationsflödet över nätet? Jag är inte helt säker på att jag gillar utvecklingen. Vad händer när fler och fler operatörer börjar att dela upp trafiken i ett A- och ett B-lag?

Innehåll på lika villkor

Bredbandskollens Rickard Dahlstrand skrev förra året ett inlägg om faran med att operatörerna prioriterar vissa tjänster före andra. Det handlar bland annat om vilka tjänster som blir uppskrivna på gästlistan, och vilka som hamnar utanför. Läs gärna det, och fundera på vad du själv tycker i frågan. Är det smart PR från Telias sida, eller betyder gesten mer än så?

Etiketter: , , , Foto: 3D Social Networking av Chris Potter (CC BY)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.