Så gick det för öppna data under 2017

Av Anders Frick den 31 december, 2017

En blandning av framsteg och bakslag för öppna data – så kan 2017 lättast sammanfattas. Viktigaste beslutet som kom var dock sannolikt det om att Sverige under 2018 kommer att få en dedikerad digitaliseringsmyndighet med ansvar för bland annat öppna data.

Nyheten om satsningen på den nya digitaliseringsmyndigheten presenterades i budgetpropositionen i september. Myndigheten arbete med öppna data får till följd att Riksarkivets uppdrag kring öppna data avslutas i förtid.

Årets största motgång hade sannolikt Lantmäteriet som i samma budgetproposition fick reda på att det inte blir någon extra tilldelning för ytterligare satsningar på öppna geodata. Lantmäteriet har under året dock gjort flera andra framsteg på området, bland annat övergått till att använda licensen CC0, släppt geodatastandarderhistoriska kartor och historiska flygbilder.

Årets allra första nyhetsinlägg bestod av några framtidsspaningar, bland annat med förhoppning om att kollektivtrafikbolagen skulle öppna för tredjepartsbolag att sälja biljetter. Detta verkar dock inte ha hänt i någon större utsträckning. I morgon kommer en ny framtidsspaning för 2018 – kolla gärna in den!

Riksarkivet har under året lanserat en helt ny och omarbetad version av portalen öppnadata.se. En steg-för-steg-guide, beständiga identifierare och kopplingar till andra dataportaler är några av de övriga höjdpunkter från 2017 som Riksarkivet själva lyfter fram. Dessutom håller man även på att översätta en webbkurs om öppna data till svenska.

Hack for Sweden var en av vårens stora händelser inom öppna data – inte minst för det stora engagemang bland myndigheterna själva som detta hackaton nådde. Johan Marand med vinnarprojektet Skog fick också stor uppmärksamhet, både i direkt samband med Hack for Sweden men även kontinuerligt under resten av året. Under våren lanserade vi ett nyhetsbrev som även finns på engelska.

Ett annat evenemang som samlade många var nystarten av Forum öppna data. Under dagen presenterades många intressanta insikter men också flera spännande nyheter!

Civilminister Ardalan Shekarabi presenterade i ett omtalat debattinlägg fyra punkter med antal insatser som ska förbättra möjligheterna att förädla offentliga data. En av dessa var ett uppdrag till OECD, vars representant även besökte Sverige.

Sverige klättrar i Global Open Data Index och hamnar på plats 21 på rankinglistan över världens främsta nationer inom öppna data, men det är fortfarande en bra bit upp till topplandet Taiwan.

Helsingborg ses ofta som ett föredöme när det gäller öppenhet och staden har också under 2017 varit flitiga. Kommunen har bland annat släppt sin baskarta som öppna data, samt tillgängliggjort en öppen databas för plats- och evenemangsdata. På höstkanten släppte man trafikflödesdata och en kartläggning av trafikbuller som öppna data.

Göteborg är en annan kommun i framkant och kommunens publicering av checklistor för öppna data var ett viktigt framsteg. Kommunen har under året även hållit i flera workshops om öppna data.

I somras skrev vi att Riksdagen planerade att tillgängliggöra sitt diarium som öppna data. Detta har nu blivit verklighet och ytterligare utveckling ligger i pipeline.

Under hösten handlade mycket om Nordic Open Data Forum. Det var en tvådagarskonferens som samlade representanter från hela Norden och som lättast kan sammanfattas med att ha varit en viktig startpunkt. Under detta forum presenterades allt från MyData och grävande journalistik till industrihack och utnämningen av årets Trafiklabhjälte.

Några av de personer som under årets har intervjuats är gränssnittsgurun Miska Knapek, E-delegationsveteranen Björn Hagström, professor Per Runeson och Hongkongbritten Scott Edmunds.

Forskningsdata och öppen vetenskap – open science – har uppmärksammats, bland annat genom juristen Jonas Holm och den nya infrastruktur för forskningsdata som Svensk nationell datatjänst nu håller på att utarbeta.

Att man tack vare öppna data nu kan automatgenerera orienteringskartor har rönt stor uppmärksamhet bland landets orienterare. Artikeln finns även på kinesiska. Andra saker att notera är att det skapades ett forskarnätverk för öppna data. Dessutom avgick Trainhack och anlände med en vinnare.

Under året har guiden ”Öppna data för beslutsfattare” publicerats – ta gärna en titt!

Tack för i år!

Fotnot: Om du även är nyfiken på vad som hände under 2016, läs då gärna förra årets sammanfattning.

Etiketter: ,