Molnfria flygbilder på tur när Lantmäteriet släpper mer data

Av Anders Frick den 17 juni, 2016

Efter det stora intresset för Lantmäteriets öppna kartdata planerar nu myndigheten att släppa ännu mer. Fastighetskarta, flygbilder, höjddatabas och fastighetsadresser står närmast på tur.

Sedan förra sommaren har Lantmäteriet bland annat släppt terräng- och fjällkartor som öppna data. I vintras släppte Lantmäteriet dessutom geodata för en landskapsmodell av hela Sverige i datorspelet Minecraft, och fyra svenska orter får i sommar en drygt 500 gånger högre upplösning än idag.

Minecraftdatan är bara är en liten del av det som Lantmäteriet planerar att släppa framöver. Enligt Peter Nyhlén, enhetschef på Lantmäteriet, kvarstår 95 procent av all den data som myndigheten vill släppa. Enligt en artikel i Computer Sweden handlar det först och främst om fastighetskartan i skala 1:10 000, skalriktiga, molnfria, flygbilder över 75 procent av Sverige i 25 centimeters punktupplösning, den nationella höjddatabasen och fastighetsadresser.

Genom att släppa detta som öppna data räknar Lantmäteriet med att förlora 150 miljoner kronor i direkta intäkter, men att staten på andra sätt kommer att få igen pengarna flera gånger om.

Apropå Lantmäteriet så tog myndigheten nyligen ett steg att underlätta för fastighetsaffärer, då man tillsammans med startupföretaget Chromaway, tagit fram en blockkedjelösning för fastighetsköp. Idag krävs många steg vid fastighetsöverlåtelser och processen är både komplicerad och pappersbaserad. Med blockkedjeteknik ökar transparensen och säkerheten:

“Tanken är att ersätta alla de stegen med en digital process. Tidsåtgången kan gå ned från flera månader till att i princip göra allt vid sittande bord. Dessutom kan man undvika vissa bedrägerier som sker idag”, säger Henrik Hjelte, medgrundare och vd på Chromaway, till DI Digital.

Etiketter: ,