Foto: Share a Bike - totalvinnare på East Sweden Hack av Crelle Photography 

Marknadsplats och andra nyheter om öppna data

Av Anders Frick den 9 september, 2016

En ny marknadsplats för öppna data, nya publiceringsrekommendationer, samt två rapporter från framstående konferenser om öppna data. Det är några av de nyheter kring öppna data som presenterats den senaste tiden. Här följer ett snabbt nyhetssvep:

Allra först rapporterar vi dock från Östergötland och helgens East Sweden Hack, ett hackathon där deltagarna kombinerar öppna data och Internet of Things. I år var temat ”smarta städer” och ett av vinnarkriterierna var att använda så mycket öppna data som möjligt från partners och sponsorer. Totalt deltog 20 lag och vinnare blev Share a Bike – en Airbnb-liknande tjänst som fungerar som en bilpool fast för cyklar.

Apropå hackathons – i slutet av augusti arrangerades evenemanget Trainhack – Nordens första rullande hackathon. Resultatet finns bland annat att beskåda här.

Kan man sälja öppna data? Det tänker i alla fall företaget Data Republic i Australien göra när man nu lanserar sin datamarknadsplats. På marknadsplatsen planerar bolaget att erbjuda såväl proprietär data från bolag såsom Westpac och Qantas Loyalty, samt som öppna data från myndigheter av olika slag. Det kan i sammanhanget även nämnas att även Köpenhamn, med hjälp av Hitachi, i maj månad lanserade sin marknadsplats för öppna data.

Nu har Data on the Web Best Practices Working Group presenterat ett dokument som ska stödja ett självupphållande ekosystem för öppna data. Den som är intresserad av hur man publicerar data på webben på ett standardiserat sätt bör ta en titt på dokumentet, som nu är en så kallad kandidatrekommendation, med intentionen att det på sikt ska bli en officiell rekommendation från W3C – World Wide Web Consortium. Målet för Data on the Web Best Practices är att underlätta interaktionen mellan publicister och konsumenter av data, bland annat genom att datan i möjligaste mån ska vara läsbar för både människor och maskiner.

De två konferenserna Euroscience Open Forum samt Open and User Innovation Conference är några av den senaste tidens sammankomster som fokuserar på öppna data. Representanter från Vinnova har besökt dem båda, och läsvärda rapporter på svenska från ESOF finns här samt från OUI här.

Vad ska man göra åt för att åtgärda bristerna i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocesserna? Den frågan ställdes nyligen till stadsrådet Peter Eriksson, som fått fram till den 12 september på sig att besvara den. Samma frågeställare, Caroline Szyber, har även ställt frågan vad som ska göras för att skapa förutsättningar för en digital transformation till öppna och avgiftsfria geodata.

Hur spenderar den amerikanska delstaten Ohio sina skattepengar? Förra året sjösattes en webbaserad lösning där medborgare och andra intresserade kan följa pengarna, ner till minsta cent. Satsningen har fått Ohio att hamna högst upp på listan över myndighetstransparens i USA. Apropå USA så lanserades nyligen en sajt som listar 48 olika delstaters öppna datapolicy. Mer information om bakgrunden finns här.

Senaste nytt från projektet Öppna Helsingborg är att 60 av stadens webbplatser nu har ett öppet API. Mer information om detta finns att läsa här.

Lantmäteriet har gratis börjat dela med sig av historiska kartor, med anor från så långt tillbaka som år 1628. Surfa hit för att kolla in.

Etiketter: , , , , , , , , , ,