Foto: Netflix VHS av karat (CC BY)

Netflix, IPv6 och en gråtande sexåring

Sedan en tid tillbaka har Netflix börjat med en aggressiv kampanj för att stoppa proxy-tjänster, sådan som används för att komma runt deras geografiska blockering av innehåll. Jag har i bloggen tidigare skrivit om geoblocking och dess konsekvenser.  Sedan dess har också EU varit väldigt engagerade i frågan, inte minst från ett EU-perspektiv där vi vill ha fri handel mellan gränserna. 

Igår kväll kom min yngsta dotter till mig med sin platta hon tittar på Netflix på, och undrade varför det inte fungerade. Ett kryptiskt meddelande dök upp om att innehållet för tillfället inte var tillgängligt. Det visade sig att detta gällde på samtliga enheter i hemmet. Jag kopplade detta raskt till Netflix initiativ till att stoppa proxy-tjänster, då jag har en IPv6-tunnel från SixXS hemma, och därmed har IPv6 på samtliga enheter i hemmet. 

Blockering

Det visade sig att Netflix numera även börjat blockera dessa IPv6-tunnlingstjänster, som ett nästa steg i deras proxy-blockering. Allt förstås för att man inte ska få tillgång till ett innehåll som endast råkar finnas i ett annat land än där man befinner sig. Efter ett långt samtal med Netflix kundtjänst kan jag också konstatera att Netflix själva är helt oförstående till varför man skulle vilja ha IPv6, och de ber en helt enkelt stänga av tunneln.

Man ska dock veta att den /48 jag har är kopplat till en svensk PoP, och de lätt kan vitlista mina IPv6-adresser som hemmahörande i Sverige. Men det är något de påstår att man inte kan göra.

In i framtiden

Nu finns det två saker man som nybliven Netflix-användare kan göra. Stänga av IPv6, eller stänga av Netflix. Men försök förklara det för en gråtande sexåring.

Som en långvarig IPv6-förespråkare finns inte alternativet att stänga av IPv6 på kartan. Eftersom nu Netflix satsat på att göra sina tjänster tillgängliga över IPv6 kan jag bara be till dem att sluta med sina dumheter, och föra det svenska internet in i framtiden istället.

En lång mailinglistetråd hos Nanog har också rasat över Netflix och deras agerande. Jag skulle kunna citera en mängd okvädesord över Netflix beteende i IPv6-tunnelfrågan här, men jag väljer att avstå och hoppas istället att Netflix ändrar sig.

De svenska internetoperatörerna bör också snarast införa IPv6 till sina kunder, så man slipper vara IPv6-expert för att få in IPv6 i sitt hemmanät. Har Comcast inga svårigheter att göra det för sina många miljoner kunder, hur svårt kan det då vara? 

Etiketter: , , , , , , , Foto: Netflix VHS av karat (CC BY)

Om bloggaren

Patrik Wallström DNS-expert på IIS Patrik är en av de som sett till att .se som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och att IIS var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik jobbade på IIS fram till hösten 2016.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Mina Betraktelser 11 juni 2016, kl 10.32

  Kan man inte hantera ett barn som inte får allt hen vill ha på sin surfplatta så är det kanske ett större problem? Det är knappast fel av ett företag att försöka leva upp till de avtal som tecknats och att göra sitt bästa för att förhindra utnyttjande av tjänster som inte erbjuds.

  Tramsinlägg från en lekplats för vuxna. Ägna er åt det ni ska på IIS istället.

  Svara
  • Kristoffer 16 juni 2016, kl 15.50

   Om man bortser från scenariot. Så är det fortfarande helt åt skogen från leverantören att blockera IPv6.

   Speciellt som t.ex SiXXS där det är rätt lätt att geolokalisera. Pga att PoParna är oftast i de länder som användarna är i. Som t.ex sesto01 är det med stor sannolikhet mest svenska användare.

   Sedan är ju avtalen skrivna med fossilers världsbild i åtanke tråkigt nog… Med regioner m.m

   Svara
  • Jaxån 31 augusti 2018, kl 10.10

   ”Mina Betraktelser”.
   Det är inte kunden som är problemet, det är dels ISP:n som inte levererar native IPv6 och det är Netflix som inte tillåter nationella tunnlar för IPv6.

   Det gråtande barnet är bara en symptom på problemet med IPv6. Att du inte ser det är i sig lite bekymmersamt.

   Svara
 • Jonas Flygare 11 juni 2016, kl 10.39

  Upptäckte det där igår och efter att ha gormat på kundtjänst plus nivån ovanför så sade jag upp tjänsten. Jag har gjort allt för att geolokalisering ska fungera och mitt ipv6-nät placeras iallafall i rätt land. Att blockera HE.net eller SIXXS som helhet för att de tillhandahåller tunnlar är riktigt idiotiskt av Netflix, och det enda jag kan göra är att rösta med fötterna. Synd bara att alla andra verkar ägna sig åt liknande dumheter.

  Svara
 • Andreas J 14 juni 2016, kl 09.44

  Hej!
  Intressanta problem som kan uppstå.
  Men kan du förklara litet kortfattat fördelen med att ha IPv6-adresser i sitt hemmanät? Jag trodde bara att det var på ett större plan det var viktigt, med tanke på att IPv4-adresserna tar slut.
  M.v.h. Andreas

  Svara
 • Evert 19 juni 2016, kl 11.04

  Falsk marknadsföring av Netflix

  Svara
 • Jalle 27 december 2016, kl 10.49

  Svtplay blockerar numera även IPv6 tunnel användare. Eller rättare sagt Akamai’s test är inte tillräckligt smart för att avgöra vilket land du är ifrån.. :(

  Svara
 • Mikael 24 januari 2018, kl 02.39

  Tele2:s 6rd funkar utmärkt om du inte har Telia/Bredband2 som har egna. Comhem har riktig IPv6 nu.

  Svara
  • Jaxån 31 augusti 2018, kl 10.08

   Hur gör du för att aktivera dessa på de routrar som de tillhandahåller?

   Jag har Tele2, Telia och ComHem hos olika ”kunder” (kompisar) och där ser jag inte något IPv6 sist jag tittade.

   Svara