Foto: Netflix VHS av karat (CC BY)

Netflix, IPv6 och en gråtande sexåring

Sedan en tid tillbaka har Netflix börjat med en aggressiv kampanj för att stoppa proxy-tjänster, sådan som används för att komma runt deras geografiska blockering av innehåll. Jag har i bloggen tidigare skrivit om geoblocking och dess konsekvenser.  Sedan dess har också EU varit väldigt engagerade i frågan, inte minst från ett EU-perspektiv där vi vill ha fri handel mellan gränserna. 

Igår kväll kom min yngsta dotter till mig med sin platta hon tittar på Netflix på, och undrade varför det inte fungerade. Ett kryptiskt meddelande dök upp om att innehållet för tillfället inte var tillgängligt. Det visade sig att detta gällde på samtliga enheter i hemmet. Jag kopplade detta raskt till Netflix initiativ till att stoppa proxy-tjänster, då jag har en IPv6-tunnel från SixXS hemma, och därmed har IPv6 på samtliga enheter i hemmet. 

Blockering

Det visade sig att Netflix numera även börjat blockera dessa IPv6-tunnlingstjänster, som ett nästa steg i deras proxy-blockering. Allt förstås för att man inte ska få tillgång till ett innehåll som endast råkar finnas i ett annat land än där man befinner sig. Efter ett långt samtal med Netflix kundtjänst kan jag också konstatera att Netflix själva är helt oförstående till varför man skulle vilja ha IPv6, och de ber en helt enkelt stänga av tunneln.

Man ska dock veta att den /48 jag har är kopplat till en svensk PoP, och de lätt kan vitlista mina IPv6-adresser som hemmahörande i Sverige. Men det är något de påstår att man inte kan göra.

In i framtiden

Nu finns det två saker man som nybliven Netflix-användare kan göra. Stänga av IPv6, eller stänga av Netflix. Men försök förklara det för en gråtande sexåring.

Som en långvarig IPv6-förespråkare finns inte alternativet att stänga av IPv6 på kartan. Eftersom nu Netflix satsat på att göra sina tjänster tillgängliga över IPv6 kan jag bara be till dem att sluta med sina dumheter, och föra det svenska internet in i framtiden istället.

En lång mailinglistetråd hos Nanog har också rasat över Netflix och deras agerande. Jag skulle kunna citera en mängd okvädesord över Netflix beteende i IPv6-tunnelfrågan här, men jag väljer att avstå och hoppas istället att Netflix ändrar sig.

De svenska internetoperatörerna bör också snarast införa IPv6 till sina kunder, så man slipper vara IPv6-expert för att få in IPv6 i sitt hemmanät. Har Comcast inga svårigheter att göra det för sina många miljoner kunder, hur svårt kan det då vara? 

Etiketter: , , , , , , , Foto: Netflix VHS av karat (CC BY)

Om bloggaren

Patrik Wallström DNS-expert på IIS Patrik är en av de som sett till att .se som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och att IIS var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik jobbade på IIS fram till hösten 2016.