Lyssna på vad barnen har att säga

Regeringen har meddelat att vi kommer att få en ny åldersgräns för sociala medier, kanske så hög som 16 år. Svenska barn och ungdomar som är yngre än så måste be sina föräldrar om tillåtelse för att använda sociala medier, exempelvis Instagram, Kik eller Facebook. Men en tvingande lagstiftning är helt fel väg att gå anser jag, nästan som att införa ett samtalsförbud för alla barn och ungdomar.

Vi kan inte ändra på verkligheten genom en ny lag. När vuxna pratar om problem som man vill lösa landar diskussionen ofta i förbud. Det är inte dåligt med lagar, men de ändrar inte beteenden automatiskt. Den här lagändringen gör inte allting bra och hur den ska följas upp förstår jag inte. För att göra unga trygga på nätet krävs helt andra grepp än att stänga dem ute. Åldersgränsen riskerar istället att leda till sämre skydd för unga på nätet.

Vuxenutbildning

Jag tror på utbildning. Främst av vuxna. Alla vuxna i barns närhet har ett ansvar. Vi måste prata med barnen, engagera oss i deras liv på ett respektfullt sätt och vinna deras förtroende för att skapa goda relationer. Både i den del av våra liv som levs på nätet eller runt köksbordet hemma. Barn måste våga säga: ”Jag har gjort något dumt på Insta, hjälp mig” utan att bemötas med skuld och ilska.

Skräckexempel

Det finns vuxna som är rädda för nätet, de ser bara skräckexemplen, och den här lagändringen stärker deras argument. Att se internet som en motsats vill vårt dagliga liv – skilja på det som händer på internet och det som händer i ”köttvärlden” – är väldigt mossigt. För barn och unga och de flesta vuxna är nätet en integrerad och naturlig del av vardagen – utan dragna gränser mellan online och offline.

Vågar ta hjälp

Det finns naturligtvis en skillnad; det vi delar med oss online kan spridas till betydligt fler och hänger dessutom kvar betydligt längre. Därför är den enda vägen att gå att lära barnen att tänka efter lite innan delar, att respektera andra människors gränser och sina egna, precis som vi vuxna lär dem vilka regler som gäller offline. Att vi lär dem och påminner oss själva om att vara rädda om varandras och sin egen integritet, att de lär sig källkritik. Att de vågar ta hjälp av dig när något inte känns bra, lika lätt som de delar det som är kul och inspirerande på nätet.

Det är så enkelt, egentligen. Vi måste lyssna på vad barnen har att säga.

Ny guide

Just nu jobbar jag på en ny guide tillsammans med Bris. Den heter Ungas integritet på nätet och är skriven av Åsa Secher. I arbetet har vi ställt frågor direkt till barnen. Om du vill ha ett mejl när den är publicerad, hör av dig!

Här hittar du lite siffror om ungas användning av sociala medier. Passa även på att läsa vår guide ”Källkritik på nätet” om du har lust.

Etiketter: , Foto: student_ipad_school - 225 av Brad Flickinger (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.