Källkritik på morgonkvisten

Min dag börjar med att klockan ringer, den ska egentligen ringa klockan sex, men jag har gett mig själv friheten att sova lite längre så den ringer först 6:04, men när jag slår på radion är det morgonekot som redan är igång.

Jag uppdaterar mig om vad som hänt i sociala medier under natten och på Facebook läser jag en vän uppdatering om att hennes identitet och bilder hade blivit stulna. Jag stannar en stund och funderar kring om vi egentligen någonsin vet vem som är vem i sociala medier. Är vi verkligen de vi utger oss för att vara, och hur vet man om någon annan utger sig för att vara mig? Jag bläddrar vidare och blir uppdaterad om födelsedagar, legobyggen, annonser och hur man drejar med fötterna.

Jag tittar över sängen och ser min man som tycks sova, så jag går ner och börjar med frukosten. När frukosten är klar kommer han släntrande ner till doften av det nybryggda kaffet. På radio hör vi nyheten om den första intervjun med den nyvalda amerikanska presidenten, som svängt i frågan om att åtala Clinton och vårt samtal kommer snart att handla om vinklar, vem som tillhör etablissemanget och hur framgång tycks förändra budskap.

Morgonen fortskrider

Klockan 6:30 kommer nästa version av morgonekot och jag går upp för att väcka barnen. Den äldsta hostar högljutt på väg till toaletten och mellanbarnet låtsas inte höra att det är dags att vakna. Väl nere sitter sonen och hostar högljutt och undrar om han ska vara hemma för han känner sig lite sjuk.  Jag tittar på honom, frågar om han gjort matteläxan. Får ett argt svar tillbaka ”Det har inte du med att göra”. Jag känner på hans panna och säger: ”Du har ingen feber. Du kan gå till skolan”.

Vid 7:03 står jag på stationen och väntar på tåget. På skylten står det att tåget ska gå om två minuter, och att nästa ska gå om en minut. Jag skrattar och säger till min man, jag undrar hur nästa tåg ska kunna komma före det som ska vara här nu.

Väl på tåget ägnar jag mig en stund åt twitter och läser att fars dag är en hyllning till patriarkatet, jag ler lite i mjugg och tänker att jag trodde att det var en grej som handeln hade hittat på för vi skulle konsumera mer, och sedan tänker jag: då är väl mors dag en hyllning till ett matriarkat?

Clickbait

På kontoret slår jag på datorn, och loggar in på Facebook och fastnar denna gång vid en uppdatering som har en av mina vänner delat. Det är en artikel från Huffington Post om ett kryphål som gör att Bernie Sanders skulle kunna bli president. Jag förundras över min vän och hans ställningstagande kring valresultatet. Vill verkligen media lura mig att presidentskapet i USA skulle kunna gått till Bernie? Men min nyfikenhet är väckte och jag kan inte motstå och klickar på länken. Artikelns rubrik visar sig vara en ”clickbait” för att diskutera hur vi hanterar information som vi delar i sociala medier. Att vi läser rubriken ” du kan inte gissa vad som hände sedan” men vi läser mer och mer sällan det vi delar vidare. I artikeln finns det råd på hur vi ska hantera information som vi vill sprida i sociala medier och de sammanfattas till:

–Läs först dela sedan, många delar vidare information, länkar utan att läsa vad de egentligen handlar om. Ska du dela något läs det först och dela sedan

–Kolla upp källorna i artiklarna, stämmer de, är de trovärdiga?

–Var vaksam på artiklar som recyklas. I sociala medier återanvänds ofta ”gamla” nyheter som nya och det skapa förvirring och missförstånd.

–Googla – Använd Google för att kolla upp påståenden som inte är rimliga eller trovärdiga.

–Fundera på vad som triggar dig innan du delar. Fundera på hur du vill framstå i förhållande till dina vänner.

Ny guide

Idag släpper vi på IIS en ny guide om just källkritik på nätet. I guiden ger vi handfasta tips om detta ämne. Fler behöver ställa sig frågan om vem som är avsändare eller vad som är syftet med en text när den delar vidare något på nätet. Är källan det den utger sig för att vara? Vad vill avsändaren? Vad är syftet med den här webbplatsen? Vi har sammanfattat och gjort en grundlig genomgång av allt du kan behöva veta om just källkritik på nätet. Guiden släpper vi tillsammans med Viralgranskaren, vars syfte är just att granska påståenden som får stor spridning i sociala medier och att främja källkritik på nätet. Här kan du läsa och ladda ner vår guide.

När jag väl läst artikeln i Huffingtonpost väljer jag att dela den på Facebook för det här tycker jag att mina vänner ska sprida vidare, läsa och fundera kring. Och jag tänker att de kan gott tro att jag tror att det finns ett kryphål som skulle kunna göra Bernie till president i USA, väl medveten om att det inte finns något sådan. Sedan fortsätter dagen med arbetet som väntar.

Etiketter: ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.