Han skapade ett av Sveriges första chattrum

För vårt pågående projekt att samla in internets historia i Sverige har vi nu träffat Jacob Palme, tidigare professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. I slutet av 70-talet var han med och byggde upp KOM-systemet som lät hundratals svenska användare — mest forskare men också privata datorintresserade – skriva till varandra i så kallade “möten”. Självklart i dag – men revolutionerande då.

Jacob intresserade sig tidigt för tekniken som möjliggör att människor kan kunna kommunicera och byta information med varandra och lyckades även få sina chefer på FOA (dagens FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut) intresserade och att godkänna inköp av en dator för 7 miljoner kronor – drygt 20 miljoner kronor i dagens pengavärde.

Datorn de körde KOM-systemet på kallades Oden och bestod av  5-10 jättelika plåtskåp, räknekapacitet var enligt Jacob ungefär en tusendel av  vad en vanlig persondator har i dag. 1982 kopplades KOM-systemet ihop med Arpanet, det som senare skulle komma att kallas internet (där höll man för övrigt fortfarande på med mejlinglistor för att prata många samtidigt…).

Är du nyfiken på vad det pratades om? Jakob Palme har lagt upp en del av diskussionerna här – allt från erfarenhetsutbyten till diskussioner om kärnkraft och konstiga fenomen.

Hans viktigaste lärdom är att man inte kan låta folk skriva vad som helst på internet och sen låta det stå kvar, utan man måste hålla koll och ta sitt ansvar.

Etiketter: , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Ulf 9 juni 2014, kl 14.05

  Mycket roligt och värdefullt att KOM uppmärksammas. Jag vill nog påstå att flera av KOM:s egenskaper är moderna även 2014, framför allt möjligheten att följa diskussionsgrenar och hantera ämnesbyten och sidodiskussioner. KOM kan för övrigt köras än idag på en simulerad hårdvara om man vill levandegöra denna del av historien.

  Svara
 • Anne-Marie Eklund Löwinder
  Anne-Marie Eklund-Löwinder 8 juli 2014, kl 12.17

  Jag betraktar mig själv som en mycket flitig KOM-användare på Stockholms universitet. Tyckte det var ett underbart verktyg då, och tycker det fortfarande. Otroligt avancerade funktioner för sin tid. Jag började som KOM-användare 1981….

  Svara