Vi firar Internetmuseum med specialbyggd tårta!

Hurra, hurra, hurra! Internetmuseum fyller 1 år!

Vi på Internetmuseum uppmärksammar gärna årsdagar och jubileum. Därför vill vi passa på att fira oss själva. I dag är det nämligen dags för Internetmuseums första födelsedag.

Det var svårt att veta vad vi skulle vänta oss, förmiddagen 4 december för exakt ett år sedan. Jag och min kollega Måns hade i början av året fått ett direktiv att på något sätt dra igång ett Internetmuseum och börja samla in den svenska internethistorien.

Vi valde att fokusera på två saker.

Först och främst ville vi samla intervjuer med svenska internetpionjärer. Många av dem börjar bli till åren och det kändes viktigt att försöka dokumentera och samla deras berättelser.

Sedan insåg vi att den svenska internethistorien inte är särskilt väldokumenterad, det finns ett par böcker – men vem hittar till dem? Vi ville presentera historien på ett kul och lättillgängligt sätt för att väcka intresset hos fler.

Resultatet blev, som du säkert sett, Internetmuseum.se, ett helt digitalt museum där vi följer utvecklingen från 60-talet, när datorer först börjar prata med varandra, fram till i dag då 93 procent av svenskarna har tillgång till internet och där debutåldern nu är nere på två år.

Kärlek på nätet

Genomslaget för Internetmuseum har verkligen överträffat alla förväntningar. När vi öppnade fick vi ett 60-tal pressklipp i traditionell media och massvis av kärlek i sociala medier.

2015 har sedan ångat på i snabb takt. Vi har med glädje noterat att det finns många fler än vi som gillar internethistoria och nostalgi. Internetmuseum.se:s webbsidor har under året haft över 200 000 sidvisningar. Vi har haft uppskattade temautställningar om nätkatter och webbdesignens historia och startat en podd dit vi bjuder in intressanta gäster och diskuterar våra olika teman med. 

Intresset för internethistoria märks också inte minst på sociala medier där vi har fått in massvis med tips, donationer, nostalgiska suckar och glada tillrop. Vill ni ha ett fullvärdigt intag av Internetmuseum rekommenderar jag att gå in och följa oss på Facebook, Twitter, och Instagram. Här har vi haft möjligheten att förutom att tipsa också tipsas.  Våra följares förslag, både i sociala medier och tips som kommer via formulär på webbplatsen, har sedan lett till en rad punkter på museet (lista finns nedan).

Publishingpriset

Inom ramen för Internetmuseum och genom ett samarbete med Tele2 har vi även kopierat alla sidor som låg på Swipnet, så att denna 1990-talets svenska webbhistoria fortsatt finns bevarad och sökbar på webben. Framöver hoppas vi kunna genomföra fler liknande projekt, för att förhindra att webbhistoria går upp i rök. På önskelistan finns förstås att någon gång i framtiden kunna erbjuda ett fysiskt museum – som ett komplement.

Strax innan ettårsdagen fick vi en utmärkelse. I november tog vi hem silver i tävlingen Stora publishingpriset, en utnämning vi är väldigt stolta över. Nästa år siktar vi på guldet! :)

Topplistor från Internetmuseums första år

Fem mest lästa punkterna

 1. Sverige kopplas in på internet
 2. Sveriges första webbutbildning?
 3. Pynta ditt krypin och bli en fena på webbdesign
 4. Världens första webbkamera
 5. BBS-kulturen blomstrar

Fem punkter som flest har missat

 1. IT-politiska rådet
 2. Årets internetsiffror 2007
 3. Ny lag om elektronisk kommunikation
 4. GSM får GPRS
 5. Den miljonte .se-domänen registreras 

Fem mest sedda intervjuerna

 1. Jonas Birgersson, bredbandsjesus 
 2. Ulf Bilting, kopplade upp Sverige på internet
 3. Fredrik Marcus, världens kanske äldsta webbdesigner
 4. Per-Olof Josefsson, öppnade upp internet för allmänheten
 5. Anne-Marie Eklund-Löwinder, har nyckeln till internet och är enda svensk i Internet hall of Fame 

Fem tips från besökarna som hamnat på museum

 1. Annica Tigers HTML-guide
 2. Microsoft lanserar en webbdödare 
 3. Mahir blir ett internetfenomen 
 4. Millenniumbuggen 
 5. Världens första webbkamera
Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.