Fängslande digitalur samlar damm hos polisen

Det var november, Internetdagarna 2015 och bara dagar efter terrordåden i Paris. Och trots att alla talargåvor låg snyggt ihoppackade redo för att åka Arlandataxi med Hilary Mason, Dan Sinker, Evgenij Morozov, Ethan Zuckerman, Nnenna Nwakanma och Kathryn Parsons, så löd nästan alla vårt råd och lämnade Sverige utan. Det kändes helt enkelt säkrare att dessa skulle få åka hem med posten (trodde vi iallafall).

Read this blog post in English.

Årets Internetdagarna har precis öppnat sin föranmälan och jag har precis börjat skissa på årets talaregåva. Detta trots att förra årets talargåvor fortfarande ligger på en polisstation i Uddevalla, inte ens i närheten av sina egentliga ägare.

För dig som glömt hur förra årets talargåvor (klockor) såg ut, så finns mitt blogginlägg om dessa fortfarande uppe.

Hamnade i Bohuslän

Det hela verkar har börjat hos tullen som fått kalla fötter när talargåvorna skulle passera. Paketen skickades i retur med hänvisningen ”sådant här får man faktiskt inte skicka med posten”. Men av någon märklig anledning så hamnade returen hos Uddevalla kommun.

Säkerhetschefen där ringde nämligen mig några dagar efter att paketen gått iväg och upplyste mig om detta. Jag bad självklart så mycket om ursäkt, berättade vad paketen innehöll och lovade att återkomma till honom så fort jag visste vad som gått fel. Paketen skulle han enklast skicka tillbaka till mig så skulle jag göra ett nytt försök med posten.

Säkerhetschefen gjorde då det enda raka och lämnade in paketen till polisen. Detta fick jag reda på när jag någon vecka senare ringde för att höra var paketen tagit vägen. Och trots att jag nu ringt kommissarien på Uddevallapolisen hela våren, har våra klockor fortfarande inte hittat hem. Tydligen pågår någon form av utredning och jag vet ännu inte helt säkert ifall jag kommer åka i finkan för detta.

Välbekant historia

Så här i efterhand så inser jag att detta på något kusligt sätt påminner om historien om Ahmed. Men när jag skrev mitt blogginlägg förra året hade jag aldrig kunnat föreställa mig att något liknande skulle kunna hända i Sverige.

För hur fina klockorna som barnen byggde än är, så är den viktigaste läxan här att dessa barn växer upp i ett samhälle där teknik måste se ut som en Iphone. Och gör det inte det, är risken stor att polisen dyker upp. Det betyder exempelvis att om min son får för sig att lära sig löda och bygga konstiga och roliga mackapärer hemma, är risken också stor att någon kommer tro att han är terrorist.

Nu har bland annat Dagens Nyheter uppmärksammat fallet och vi håller tummarna att klockarna snart är på plats igen. Jag vet dock fortfarande inte riktigt hur vi ska få iväg paketen till talarna, men en sak är iallafall säker, denna gång ska jag sätta på stora röda dekaler med texten ”NOT A BOMB”.

Se en video som visar hur vi gjorde klockan:

Etiketter:

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Ove Frid 22 augusti 2016, kl 17.02

    Mycket beklämmande detta! Jag var ju i och för sig själv på plats på flera av seminarie-passen när de här delades ut, men kunde inte tänka mig att det skulle vara något problem att få med sig klockan hem för mottagarna.
    Tycker att detta pekar på en skrämmande kompetensbrist hos både ”posten” och Polisen.

    Svara