Snowden-affären har satt nätfrågorna högst upp på agendan – världen över.

Integritet och övervakning på nätet – uppdatera dig om läget

Den kommande veckan går i politikens tecken. Årets rosévinsdimma och ryggdunkarmöte har redan börjat i Almedalen, och som vanligt kommer vi höra hur ”alla var där”. Men det sker saker på andra ställen än i Almedalen och här kommer ett smörgårdsbord som uppdaterar dig om vad som sker just nu inom ramen för integritet och frihet på nätet, där Edward Snowden just nu spelar huvudrollen.

Bland annat kommer vår vd Danny Aerts att delta i Almedalen i en session, arrangerad av Ernst & Young, som handlar om Sverige mäktar med att hantera den digitala utvecklingen. Vår verksamhet för digital delaktighet, Digidel, håller en session om vilka krav som arbetsmarknaden ställer på digital kompetens.

Men om vi nu istället flyttar blicken från Almedalen står det tydligt att det sker en massa viktiga saker på andra ställen än Gotland.

Ny film om .SE:s engagemang för nätfrihet

I maj avslutades Stockholm Internet Forum, den konferens som vi för andra året i rad arrangerade i samarbete med SIDA och UD. Över konferensen hägrade som vanligt temat om internetfrihet och global utveckling. Ett tema som nu är mer aktuellt än någonsin. Många av de inbjudna från över 90 länder intresserar sig särskilt för mänskliga rättigheter online.

På .SE har vi gjort en film om varför det är intressant för oss att delta som värd av konferensen och varför vi arbetar och brinner för nätfrihet. En film som i och med Snowden-affären fått en än mer aktuell vinkel på nätfrihetsfrågor.

Se den, dela den och kommentera gärna!

Snowden-affären – personlig integritet kontra nationell säkerhet

De nya uppgifterna som allmänt kallas Snowden-affären eller PRISM handlar om att den amerikanska staten medgivit att säkerhetstjänsten NSA systematiskt övervakar miljontals internetanvändare på nätet, särskilt användare som inte är amerikaner.

Det tråkiga med dessa nya uppgifter är att de sätter blixtbelysning på motsättningen mellan personlig integritet online å ena sidan och nationell säkerhet, å andra sidan. Nu står i ena ringhörnan allmänna västliga värden om frihet från alltför långtgående integritetsintrång. I andra ringhörnan står grönklädda män i nationella säkerhetstjänster, och deras intresse av att driva sin verkstad vidare. Den politiska avvägningen för vår existens online är viktigare än någonsin.

Sammanställning av Snowden-affären i media

Den här motsättningen var tydligt redan i FRA-debatten i Sverige, men när det nu är bekräftat att systematisk övervakning sker här och nu, också av främmande makt, förstärks motsättningen betydligt. I en särskild bilaga till juni månads nyhetsbrev om internets styrning ställer vi samman en rapport om Snowden-/PRISM-affären, som det framstår i internationell media. På Internetdagarna (25-26 november) kommer vi också se mer av denna diskussion.

Svenskars inställning till övervakning

Svenskens inställning till skyddet av sin integritet online inventerades redan i undersökningen Svenskarna och internet 2012. Där såg vi ett relativt stort förtroende till staten när det gäller övervakning online. I juni gjorde vi en enkel enkät för att se om PRISM-affären ändrat svenskarnas inställning till övervakning. Läs om enkäten på internetstatistik.se.

ICANN sätter policy för icke-önskvärt innehåll på nätet

I slutet av juni blev det i praktiken klart att ICANN hädanefter kommer att sätta policy och avgöra också för vilket innehåll på nätet som ska anses lagligt, respektive vilket innehåll som ska tvingas bort från nätet. Det nya är att exempelvis intrång i upphovsrätten kommer att styras genom avtal i ICANN:s regi, i stället för genom traditionell lagstiftning. Beslutet lämnar också en stor portion osäkerhet i vad som ska väga tyngst; ICANN:s policy eller nationell lagstiftning.

Med detta smörgåsbordsinlägg vill jag önska en läsvärd hängmatta! Ladda ned min PRISM-rapport här. Och vill du prenumerera på nyhetsbrevet om internets styrning, skicka ett mejl till mig på staffan.jonson@iis.se så lägger jag till dig på prenumerationslistan.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , Foto: Edward Snowden stencil by Eclair Acuda Bandersnatch av Steve Rhodes (CC BY-NC-ND 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Staffan Jonson Policyrådgivare på IIS Staffan bidrog, fram till att han slutade jobba hos IIS, med strategiska analyser och råd kring de regelverk som styr IIS verksamhet och ägnade därför mycket tid åt omvärldsbevakning.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.