Idag är det läsdagen – läs en bok om internet!

Den här veckan är det barnboksveckan och torsdagen är nationell läsdag. Över hela landet pågår aktiviteter för att inspirera till läsning, det är bokbytardagar, möten med författare och mycket mer.

Det var Svenska Barnboksinstitutet i samarbete med Lärarförbundet som 1999 utropade torsdagen i vecka 46 till en nationell läsdag för landets alla skolor.

I mina barns skola får alla barn ta med sig en bok och presentera den för klasskamraterna. De sitter i ring, visar upp sina böcker och berättar varför de tycker om boken. Vilken bok hade du valt?

För att fira denna läsdag har vi valt att ge er guiden Internet – Så funkar det!

Det är en bok som riktar sig till barn och som enkelt förklarar hur internet fungerar. Skribent är teknikjournalisten Hasse Nilsson.

Här kan du både läsa och ladda ner boken! För den som föredrar det finns den även som film!

Varför ska man egentligen läsa?

Att det är viktigt att läsa är vi ju alla överens om: det ger ett vidgat perspektiv på livet och man slipper ha tråkigt. Man kan förlora sig i en berättelse och efter att ha koncentrerat sig på en längre text är man mer fokuserad – läsning är avstressande. Jag tror också att läsningen gör att vi lär känna oss själva och andra mer, blir lite tolerantare.

Det finns böcker om nästan allt, och när det inte finns så kan man ju skriva en. När vi började ta fram guiden ”Internet – så funkar det” fanns det få riktigt bra böcker för barn som förklarade hur internet fungerade. Och de som fanns var lite i stil med Microsofts fejkade barnbok för att sälja servrar:

Ur inlagan: Tom O´Connor does not actually have a Ph.D. He is actually not a person…But on the bright side, a Windows Home Server is a real product.

Så glöm inte att fira läsdagen och barnboksveckan med en riktig barnbok om något som finns i de flesta barns liv – nätet.

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.