Utsnitt från den nya affischen som hjälper dig att välja rätt Creative Commons-licens.

Hitta rätt Creative Commons-licens och dela mera

Sedan Creative Commons-licenserna lanserades 2002 så har skaran av användare växt enormt: Flickr, Youtube, Vita huset och vi på .SE är några exempel på företag och organisationer som använder licenserna för att dela med oss av material.

Creative Commons-licenserna utgår från upphovsrätten och finns för att uppmuntra dig att dela ditt kreativa arbete med andra, utan att dem du delar med behöver be om lov eller betala.

Det enda du behöver tänka på är att välja rätt licens för dig. Därför har vi i ett samarbete med Creative Commons Sverige tagit fram en illustrerad guide (affisch) som hjälper dig fram till rätt CC-licens. Du kan ladda ned den här. Affischen finns också att beställa i tryckt format, perfekt att sätta upp på väggen i personal- eller klassrummet!

Namnet Creative Commons, direkt översatt till kreativa allmänningar, säger mycket om vad det hela handlar om. Kreativitet uppstår inte i ett tomrum. Man inspireras alltid av det som gjorts tidigare. Nästan alltid handlar kreativitet om att föra samman två tankar eller ting så att något nytt bildas. Det kan vara en musiker som inspireras av andra musiker till att göra något eget eller ett Youtube-klipp som genererar flera liknande som ringar på vattnet.

Det är viktigt att hålla den kreativa allmänningen på nätet levande och se till att det finns material som är gratis, delbart och möjligt att bygga vidare på.

Vill du möta en av grundarna till Creative Commons, Lawrence Lessig, vill jag passa på att tipsa dig om att han kommer till Internetdagarna i höst. Vi ses där!

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.