Han såg till att vanligt folk fick surfa

Per-Olof ”POJ” Josefsson är en legend i webbsammanhang. Under 90-talet var han inte bara med och drev landets första privata internetoperatör Swipnet, han drog också igång IIS. Vi har träffat honom för en intervju till vårt Internetmuseum.

I början jobbade så få personer på Stenbecksägda Swipnet att Per-Olof Josefsson inte vågade berätta för kunderna om organisationen. Själv fick han göra allt ”mellan vd och tekniker”, och åkte ut med routrar till kunder då och då. När webben kom såg ”POJ” bland annat till att boken ”Nyckeln till internet” blev till, samt bidrog till att tidningen Internetworld startade.

I intervjun med Internetmuseum berättar han också om hur valet 1994 får alla tidningsredaktioner att skaffa e-post. Och så redogör han för hur IIS kom till, men också om turbulensen efter tidningsskriverierna i början av 00-talet. Beskyllningar om att privatpersoner skott sig på svenskarnas domänköp tog hårt när det begav sig.

Per-Olof Josefsson var också vd för Nic-se 2002-2006, vilket var ett dotterbolag till IIS som skötte driften av domäner.

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.