Han såg till att vanligt folk fick surfa

Per-Olof ”POJ” Josefsson är en legend i webbsammanhang. Under 90-talet var han inte bara med och drev landets första privata internetoperatör Swipnet, han drog också igång IIS. Vi har träffat honom för en intervju till vårt Internetmuseum.

I början jobbade så få personer på Stenbecksägda Swipnet att Per-Olof Josefsson inte vågade berätta för kunderna om organisationen. Själv fick han göra allt ”mellan vd och tekniker”, och åkte ut med routrar till kunder då och då. När webben kom såg ”POJ” bland annat till att boken ”Nyckeln till internet” blev till, samt bidrog till att tidningen Internetworld startade.

I intervjun med Internetmuseum berättar han också om hur valet 1994 får alla tidningsredaktioner att skaffa e-post. Och så redogör han för hur IIS kom till, men också om turbulensen efter tidningsskriverierna i början av 00-talet. Beskyllningar om att privatpersoner skott sig på svenskarnas domänköp tog hårt när det begav sig.

Per-Olof Josefsson var också vd för Nic-se 2002-2006, vilket var ett dotterbolag till IIS som skötte driften av domäner.

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Jonathan Sulo 15 oktober 2015, kl 15.22

  Tack för en bra intervju med POJ. Är alltid lika trevligt att få höra hans historier och anekdoter.

  Tyvärr missförstod POJ dock helt frågan om mediakritiken, där privatpersoner skodde sig på NIC-SE (ca 50 minuter in). Faktum var då (2003-04) att NIC-SE inte redovisade hur bidrag från stiftelsen kom till användning. Det var bidrag som tilldelades personer med nära kopplingar till NIC-SE på den tiden. Det var först efter denna kritik som NIC-SE började redovisa bidragen mer öppet, öppnade upp Internetfonden osv.

  Sedan kritiserade vi (främst på Loopia) även NIC-SE för prissättningen av domännamn efter frisläppningen av .se domänen. NIC-SE gav med sig även där och halverade till slut priset på .se domänerna. På detta sätt exploderade registreringarna av .se domänerna. Där har ni den verkliga orsaken till .se domänens tillväxt (under mitten/slutet av 00-talet), vilket NIC-SE/IIS/.SE tyvärr fortfarande vägrar inse (och bekräfta).

  Mediakritiken av NIC-SE var helt enkelt berättigad och gav faktiska resultat.

  Svara
 • Henrik 6 november 2015, kl 20.58

  ”Då åker man fast hos Lotteriinspektionen, nämligen” haha..
  Det är såna som Per-Olof som inspirerar mig. Klok hjärna, man ser att mannen har en ”viss” passion och gnista för det han byggt upp.

  Svara
 • Stefan (Mulle) 20 juli 2018, kl 12.09

  Vilken legendar POJ är! Jag har själv jobbat för bla. Telia, där jag har satt upp 3g-4g nät runt om i Sverige. Hans bok han tipsar om i intervjuen (De byggde internet i Sverige) bör man verkligen läsa.

  Svara