Hackad 3D-skrivare spelar och skriver ut musik – resultatet av Art Hack Day

Vad händer när konstnärer och hackare går ihop och skapar tillsammans? På förra veckans Art Hack Day fick vi svaret! .SE var stolt sponsor av eventet och deltog också på plats med vår nya 3D-skrivare. Jag hade dessutom förmånen att få vara på plats och dokumentera skaparglädjen!

(Hoppa direkt ner till filmen som visar 3D-skrivaren spela och skriva ut musik)

I torsdags kväll när hacket öppnades var ambitionen från initiativtagarna tydlig – allt som skapas under hacket är konst inga prototyper. Hela hacket började med att alla som ville kunde efterlysa och söka partners att slå sig ihop med för sina projekt, och idéerna var många.

.SE:s egen 3D-skrivarentusiast Rickard Dahlstrand hackade vår 3D-skrivare så att den spelade musik med stegmotorerna. Samtidigt som den spelade klassiska stycken så skrev den ut resultatet och utskrifterna blev förvånansvärt olika för olika stycken.

En vals av Strauss blev en jämn och fint utskrift medan Beethoven femma blev helt annorlunda. Det blev också Carmen och Imperial March från Star Wars (se fotona lite längre ner här). Otroligt häftigt! Sugen på att testa själv? Rickard har lagt upp källkoden här. Förutom sitt eget hack hjälpte han också flera av de andra projekten på Art Hack Day med utskrifter.

Se 3D-skrivaren spela och skriva ut Carmen:

 Några foton av 3D-skrivar-hacket

.SE:s nya 3D-skrivare är en Lulzbot. Här kan ni se hur utskrifterna av musikstyckena ser ut.

Högtalare kopplad till motorn på 3d-printern.

Högtalare kopplad till motorn på 3d-printern.

8.jpg

De olika musikstyckena utskrivna.

closeup1

Så här ser Star Wars: Imperial March ut utskriven med 3D-skrivare.

closeup2

Beethoven och Rossinis verk utskrivna.

exhibit

Besökare.

besokare

3D-skrivaren förtrollade många!

Fler foton från Art Hack Day Stockholm

Här kan ni se några fler foton från Art Hack Day. Vill ni se ännu fler bilder så har vi lagt upp nästan hundra till på .SE:s Flickrkonto (och då har jag ändå rensat bort en hel del, när jag kom hem från Art Hack Day hade jag drygt 300 bilder i kameran – det fanns ju så otroligt mycket kul att fota!).

fbdata

En grupp konstnärer och hackare valde att med hjälp av ett taggmoln visualisera det som vi kommenterar på bilder av män, respektive kvinnor.

 

4.jpg

Ett konstprojekt handlade om att skapa licenser för användares data som sedan besökarna skulle kunna stansa in på sitt körkort så att deras efterlevande visste hur de vill att deras data ska behandlas efter döden. Här stansas licensen in på ett körkort.

5.jpg

Ett annat hack efterlyste teknisk kompetens för att kunna fotografera besökarnas ögon när de tittade in i en låda, en voodoodocka skulle locka åskådarna att lyfta på locket.

9.jpg

Rickard använde även vår 3D skrivare till att hjälpa andra konstnärer/projekt/hackare att skriva ut allt från promenader till eventets logotype.

10.jpg

Logotyp utskriven med 3D-skrivaren.

12.jpg

Om besökarna höll på varsin hand på väggen och i varandras händer så fotograferades de tillsammans.

13.jpg

Dokumentation av konstchatt på väggen.

Sammantaget var det ett väldigt lyckat evenemang som jag verkligen hoppas kommer köras igen. Vi på .SE är glada att få ha varit med!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , Foto: av Kristina Alexanderson (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.