Grattis på födelsedagen, Twitter!

Den 21 mars är det nio år sedan världens första tweet skrevs av Jack Dorsey. Några månader senare, i juli 2006, lanserade internetentreprenörerna Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone och Noah Glass tjänsten Twitter.

Twitter skapade det nya begreppet mikroblogg genom att begränsa användarnas poster till 140 tecken vilket gjorde det möjligt att direkt posta tweets genom sms från en mobiltelefon. (Jag får påminna om att det inte fanns några smarta mobiler 2006 och att det var ovanligt med internet i mobilen).

En tweet är i genomsnitt 70 tecken lång och innehåller drygt 10 ord. Nu i mars 2015 har Twitter 288 miljoner aktiva användare, som tillsammans postar 500 miljoner tweets per dag. De flesta twitteranvändarna (80 procent) använder Twitter från mobilen. Twitter stödjer 33 språk.

Vi har i undersökningen Svenskarna och internet mätt användningen av Twitter sedan 2011. Då var det 8 procent av internetanvändarna (motsvarande 6 procent av befolkningen) som någon gång använde tvitter, nu är det 19 procent (motsvarande 17 procent av hela befolkningen). Men de flesta tycks mest följa flödet på Twitter, det är enbart 4 procent av internetanvändarna som varje vecka skriver på Twitter.

Poppis i Stockholm och Västsverige

Det är de unga männen som använder twitter flitigast. 45 procent av de 16-25 åriga killarna använder twitter, 18 procent gör det dagligen och 4 procent skriver på twitter dagligen. Men de unga tjejerna är på gång. 38 procent av 12-15 åriga tjejer använder twitter och 8 procent skriver dagligen på twitter.
Det är 23 procent av de födda utanför norden som använder twitter. De som bor i städer använder twitter i högre utsträckning än de som bor på landsbydgen (22 procent av de i städerna, 15 procent av de på landet). Det är vanligare att använda twitter i Stockholmsområdet och i Västsverige (21 procent) än i övre Norrland (16 procent).

När det gäller företagens användning av sociala nätverk som Facebook och LinkedIn är de i stort sett lika vanliga över hela landet men Twitter är framför allt ett Stockholmsfenomen. I Stockholm finns 22 procent av företagen representerade på Twitter jämfört med bara 4 procent i övre Norrland, där kan alltså ingen höra dig twittra konstaterar SCB i rapporten “Företagens användning av it 2014”.

Politisk information

Om man snävar in statistiken och enbart tittar på de som använder twitter framkommer att 58 procent av Twitteranvändarna är män och nästan hälften av Twitteranvändarna är under 26 år. Nästan hälften (47 procent) av Twitteranvändarna känner sig helt och fullt delaktiga i det nya informationssamhället, (att jämföra med en femtedel, 21 procent, av internetanvändarna som inte använder Twitter)

Hälften av de dagliga Twitteranvändarna skriver dagligen på twitter, över 80 procent av de dagliga Twitteranvändarna använder även Facebook dagligen och 57 procent använder Instagram dagligen.

Twitteranvändare söker mer efter politisk information än gemene man. Två tredjedelar (68 procent) av Twitteranvändarna söker någon gång efter politisk information på internet, mot 41 procent av de övriga internetanvändarna. Liknande förhållande är det när det gäller att söka efter nyheter på internet.

Katy Perry och Carl Bildt

Det finns mera intressant statistik om twitter.

Katy Perry @katyperry har 66,7 miljoner följare, det är flest i hela världen, och drygt 10 miljoner fler än trean Barack Obama. Den svensk som har flest följare i världen är Felix Kjellberg @Pewdiepie med 5,6 miljoner, Zlatan Ibrahimovic @ibra_official 2,5 miljoner och Markus Persson @notch som har 2,1 miljoner.

Här på hemmaplan har Carl Bildt @carlbildt utsetts till den mest inflytelserika svenska twittraren 2015 enligt Medieakademins Twitterbarometer. Jonas Gardell @jonas_gardell med drygt 221 000 följare toppar den svenska Twittoppen.

Slutligen, några Twittertips:

tweetping kan man studera Twitteraktiviteten i världen i realtid.

Du kan kolla upp olika twitterkontos födelsedagar på TWbirthday.

Man kan få hjälp med att ta fram statistik och grafik om sitt twitterkonto på Tweetstats.

Etiketter: , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.