Gör en tidsresa till dina favoritsajters barndom

Visste du att internet har ett eget arkiv? Stiftelsen Internet Archive samlar utsnitt av internet och lägger upp på sina servrar, så att vi kan göra en tidsresa och titta på hur internet såg ut 2001 eller 1995. I dag har jag och Pernilla varit på studiebesök hos dem. Vi har fått en rundvandring och en introduktion till deras arbete. Mycket spännande!

Internet Archive är en stiftelse som bygger upp sin verksamhet på att digitalisera böcker, filmer, TV. Sedan tillgängliggör de sina samlingar genom sin webbplats till oss som internetanvändare.

Ett digitalt bibliotek där alla får låna

En av de saker jag lärde mig är att Internet Archive även står bakom det digitala biblioteket  OpenLibrary. De samarbetar med olika regionala bibliotek som tillgängliggör böcker som Internet Archive sedan scannar in och tillgängliggör digitalt. Det är böcker som har gått ut ur tryck, som ligger under copyright och även böcker som inte längre skyddas av upphovsrätten. Vem som helst är välkommen att grotta ner sig i arkivet och låna materialet. De böcker som tillhör public domain eller ”allmänningen” får användare ladda ner och spara en kopia av. De böcker som fortfarande skyddas av upphovsrätten får man läsa online eller låna i två veckor.

Res bakåt i tiden

Internet Archive har också en cool tjänst som heter ”The way back machine” som gör att du kan titta på hur olika webbplatser har sett ut, vid de tillfällen då Internet Archive gjort sin scanning av webben. Jag rekommenderar alla att testa den, för att få en bild av hur webbmodet såg ut i början av 2000-talet. Det var inte så länge sedan, och ändå är det långt från idag.

Är du intresserad av frågor kring arkiveringen av all den digitala information vi publicerar? Missa inte konferensen Internetdagarna i november och seminariet ”Vem kan läsa våra tankar om 100 år?”, som tar upp just detta.

Wikipedia – en av internets mest besökta sajter

Efter lunchen på Internet Archive så tog vi oss genom San Francisco till vårt andra besök, nämligen Wikimedia Foundation, ni vet, de som står bakom Wikipedia, det största uppslagsverket på nätet.

Efter vårt besök på Wikimedia Foundation är det en sak som står klart för oss. Ett uppslagsverk online, där alla kan bidra med innehåll är en fantastisk affärsidé. Det visar om inte annat trafiken. Wikipedia är en av de fem mest besökta sajterna på hela internet. Tänk om de valde att placera annonser på varje artikelsida, vilka pengar de skulle få in, eller om de valde att sälja informationen om hur vi som användare använder Wikipedia, då skulle de få in enorma pengar (åtminstone tror jag det).

Men i stället så säger Wikimedia nej, vår sajt och vår framgång bygger på de som ingår i vår gemenskap. Det är de som bidrar med pengar, genom frivilliga donationer. De som står för teknikutvecklingen genom att bygga skript till deras OpenSource-verktyg och de som bidrar med innehåll genom att redigera och skapa artiklarna.

 

 

Läs mer på vår webb:

Läs mer på andra webbsidor:

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.