Programmeringssugna flickor fyllde Goto 10

Programmering och digital kompetens är något som alla behöver kunna i dagens samhälle. Karin Nygårds, lärare och programledare för barnprogrammet Programmera mera, besökte nyligen vår mötesplats Goto 10 för att lära tjejer grunderna i programmering.

I lördags tog jag mig till Goto 10. Inte bara för att hänga, utan också för att vara en del av den introduktion till programmering för flickor som vi på IIS genomförde tillsammans med GeekGirlMini.

Eftersom jag var på plats i god tid hann jag också bli orolig att det kanske inte skulle vara så många som skulle trotsa sommarvädret och hänga inne för att lära sig programmera. När klockan började närma sig tolv, då vi skulle starta, droppade några förväntansfulla flickor in tillsammans med en eller annan förälder, mormor eller faster. Jag andades ut och tänkte några kommer i alla fall.

Men dessa tidiga gäster var bara början för fem i tolv hade det bildats en kö med flickor som skrev namnskyltar, för att sedan sätta sig i trappan för att vänta på att Karin Nygårds skulle dra igång dagens övningar. När vi väl startade var det fullsatt med flickor på Goto10.

Sortera sig

De flickor som kom fick två intensiva timmar tillsammans med Karin som introducerade programmering både genom att låta barnen fysisk göra programmering genom att sortera sig efter namn, prata om vilka “saker” som är programmerade och hur svårt det kan vara att avgöra vilka som är programmerade och inte. Sedan fick flickorna arbeta med programmering på code.org för att avsluta med att testa make-makie och programmera Bluebots.

Jag som mest stod bredvid och lyssnade insåg hur intensivt det är att möta en helt ny värld, när en av flickorna som prövade programmering för första gången sa ”mamma jag blir alldeles svettig i hjärnan”. Precis så kan jag också känna när jag ska programmera. Det är mycket som man ska tänka på och hålla ordning på, många nya begrepp och tankar. Sedan måste man ju vara så exakt för att datorn ska göra det som man vill. Naturligtvis kan man bli svettig i hjärnan.

Visualisering

En annan sak som slog mig var hur mycket barnen använde kroppen för att visualisera och kunna styra “saker” som ska röra sig i rätt riktning på skärmen. Men mest imponerad blev jag av hur roligt flickorna tyckte det var att arbeta med programmering i ”rummet”. Det vill säga när de fick pröva att programmera en Blue bot (en sorts robot) eller fick jobba med makie-makin. Att få arbeta i rummet och samspela med andra gjorde programmeringen mycket lustfylld, och barnskratten var väldigt närvarande på Goto 10.

Vill du att ditt barn ska få en grundläggande introduktion till programmering? Ett sätt är att att signa upp dig på vårt nyhetsbrev kring Barnhack då får du uppdateringar om när vi på IIS genomför Barnhack. I höst kommer vi även att genomföra flera introduktioner i programmering för flickor tillsammans med GeekGirlMini på Goto 10 – så håll koll på de event som sker på Goto10!

Alla bilder finns även på vårt konto på Flickr.

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.