Svenskarnas användning av social medier. Hela infografiken hittar du längre ner på sidan.

Facebook behåller greppet om svenskarna

Facebook behåller greppet om svenskarna, 66 procent av alla internetanvändare använder fortfarande tjänsten. Även om spridningen sedan ett par år har stannat av, ökar användandet fortfarande något i nästan alla åldersgrupper. Twitter ökar kraftigt bland svenskarna, här har en fördubbling skett på två år. Det visar ny statistik i vår kommande rapport Svenskarna och internet 2013. I rapporten framgår också att det nu är nästan lika många som använder Instagram som Twitter.

I dag släpper vi ett första kapitel ur Svenskarna och internet 2013 – det som handlar om vår användning av sociala medier. För mig är det första gången jag tar mig an siffrorna och det är verkligen en skattkista för en statistikälskare som mig! Du kan läsa kapitel 5 i sin helhet här och längre ner här i texten finns en infografik du gärna får sprida.

Vad säger årets rapport då?

Jo, bland annat att det dagliga Facebookanvändandet minskar något bland ungdomar, medan det ökar bland dem som är lite äldre. På Twitter och Instagram ökar aktiviteten ju yngre man är. Generellt är kvinnor mer aktiva än män på Instagram, medan skillnaden är mindre på Facebook och Twitter.

soi2013_sociala_medier_infografik

Klicka på bilden för att förstora. Du kan också ladda ner den som pdf. Grafiken är licensierad under CC-BY.

Så mycket tid spenderar vi på sociala medier

Vi ägnar i genomsnitt drygt tre timmar i veckan åt olika sociala medier. Tittar man på åldersgruppen 12-25 år är siffran 6,6 timmar vilket är en tredjedel av all den fritid de tillbringar på internet. Bland de äldre – 26 till 55 år – sjunker andelen till en femtedel (22 procent).

Antalet Twitteranvändare har fördubblats på två år

17 procent av svenskarna använder Twitter, en fördubbling jämfört med för två år sedan, då siffran var åtta procent. I likhet med förhållandena i andra sociala nätverk är det fler som besöker och följer vad andra skriver än som själva skriver.

71 procent av flickorna använder Instagram

Totalt i befolkningen har 15 procent åtminstone någon gång använt Instagram, fem procent gör det dagligen. Drygt hälften av ungdomarna i åldern 12 till 19 år använder Instagram någon gång. Mest aktiva är flickorna 12-15 år, där 71 procent använder Instagram jämfört med 41 procent av pojkarna i samma ålder. Ju yngre man är desto mer aktiv är man. Även om användningen av Instagram domineras av de unga sprider sig användningen uppåt i åldrarna. Andelen som någon gång prövat Instagram är 36 procent bland 20-25 åringarna, 22 procent bland 26-35 åringarna och 12 procent bland 36-45 åringarna. Majoriteten av användarna är kvinnor.

Statistiken är alltså en del av .SE:s rapport Svenskarna och internet 2013 som släpps i sin helhet den 20 november.

Presentation av rapporten på Internetdagarna

25 november kommer jag att presentera godbitarna från Svenskarna och internet 2013 för Internetdagarnas besökare. Hoppas att vi ses där!

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.