Etikettarkiv för molntjänster

Säkra molntjänster kommer inte av sig själv

Nätsäkerhet deluxe. Det är en mycket vanlig missuppfattning att bara för att du väljer att lägga din information och dina system i molnet så tar leverantören hand om informations- och IT-säkerheten åt dig. Faktum är att de flesta molnleverantörer använder sig av en modell med delat ansvar, vilket innebär att rätt mycket av säkerheten hamnar i verksamhetens knä, precis som förr.

Läs mer

Varsågod molnet, här är mitt liv!

Under de senaste åren har vi börjat kartlägga hela våra liv. Vi mäter hur långt och snabbt vi rör oss, hur vår puls slår, hur bra vi sover. Tekniken möjliggör att konstant samla data om våra liv – och fler och fler hoppar på trenden. Kul, tycker vissa! Men jag undrar om samma personer är införstådda med var all den personliga informationen lagras? För där har vi nämligen pudelns kärna: Vi lägger ju hela våra liv i molnet!

Läs mer

Att brandskatta molntjänster – en 40 år gammal tankevurpa

För 40 år sedan handlade det om ett prispåslag på varje tomt kassettband eftersom "upphovsmän förlorade intäkter om folket spelade in musik från radion". I dag har den privata föreningen CopySwede skalat upp affärsmodellen till att innefatta alla enheter som har ett inbyggt minne. Som om det inte vore nog, nu har Europaparlamentet gett sig på bollen och den så kallade kassettskatten föreslås sanktioneras som lag i EU och då ska den också innefatta molntjänster. Gör om – gör rätt, säger jag!

Läs mer