Etikettarkiv för demokrati

Årets viktigaste Snowdenavslöjanden

Har fullständigt förändrat bilden av internet. I förrgår utsåg jag Edward Snowden och de avslöjande som gjorts med hjälp av de dokument han läckt till 2013:s största internethändelse. Eftersom avslöjandena ändrat så extremt mycket av de kommande årens diskussioner om hur internet ska fungera, tänkte jag i en separat topplista här försöka rangordna årets viktigaste avslöjanden om den massövervakning som sker av NSA, GCHQ och FRA.

Läs mer

Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet

Anonymitet är ett tveeggat svärd som antingen kan skydda eller skada. Det är inte ett fenomen som föddes med internet, men debatten har förts under många år inom internetvärlden om det finns anledning att förbjuda möjligheten att uppträda anonymt på nätet, eller om den ska försvaras och finnas kvar. Hur anonymitet används på internet, eller hur anonym en internetanvändare faktiskt är har också diskuterats genom åren. Så var står vi nu?

Läs mer

Ett öppet internet för en mer öppen värld

En av .SE:s värderingar är att vi vill ha ett öppet internet. Därför är vi med och anordnar den internationella konferensen Stockholm Internet Forum nästa vecka. Och därför kör vi nu igång ett tema om öppet internet. Vad innebär ett öppet internet och varför är det viktigt? Vi hoppas att både läsare som inte funderat så mycket på detta, såväl som redan insatta, ska få behållning av de kommande inläggen.

Läs mer