Välkommen till erfarenhetsutbyte om barnhack!

Jag är delvis uppväxt i Finland, på den tiden då Nokia tillverkade däck och gummistövlar. Då sa min mamma ofta att Sverige låg lite före med allt, och att finländarna hellre väntade och lärde sig av våra misstag. Jag tyckte det lät bra minns jag, lite klokt liksom.

Men numera stämmer det ju inte riktigt, åtminstone inte när det gäller programmering för barn. I Finland kommer alla barn få chansen att lära sig programmering från första klass, som en del av matteundervisningen, med start 2016. Det är bara två år dit. Och det i ett land som enligt vårens Pisa-undersökning redan har elever som är bäst i Europa när det gäller problemlösning med hjälp av dator. Samtidigt är de brittiska skolorna redan igång. I höst står programmering på schemat i brittiska skolor, och public service-kanalen BBC  har  lagt upp material som alla kan ta del av, om allt från algoritmer till robotar.

Teknik och kod, överallt, för alla. Blir vi omsprungna eller gör de andra fort och fel? Var ska vi börja? Vad behövs?

Här i Sverige drivs initiativen kring programmering för barn av frivilliga på exempelvis Coderdojo, Spotify-sponsrade Kodcentrum samt av oss. Vi på .SE är en liten organisation, men sedan vi drog igång våra Barnhack för lite mer än ett år sedan har vi hunnit ge ut en guide, XL-material, en kurs i Scratch på YouTube och en online-kurs för lärare som vill pröva på programmering i Scratch med sina elever som en del av vår skoltävling Webbstjärnan. Vi har utbildat hundratals barn. Och vi har lärt oss massor. Men hur ska vi fortsättaarbeta för att fler barn ska få chansen?

Vi ses 23 november i Stockholm

Vi vill gärna träffa dig som arbetar med programmering för barn och unga och tillsammans diskutera vilka behov som finns runtom i landet. Vad har ni lärt er? Vad har vi lärt oss? Hur får vi med fler på tåget? Är programmering på schemat i skolan rätt väg att gå eller inte? Och vad behövs i så fall? Vad kan vi göra?

23 november, i anslutning till Internetdagarna i Stockholm, bjuder vi in till ett erfarenhetsutbyte. Låt oss bli klokare tillsammans! Eventet är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

P.S: Nytt material till er som vill laborera hemma!

I dagarna släppte vi också ett nytt material för alla nyfikna nybörjare som vill pröva på programmering: Barnhack – Kom igång med Scratch del 2. Här får du lära dig att steg-för-steg bygga ett bläckfiskspel i Scratch. (Ta gärna en titt på Kom igång med Scratch del 1 om du vill börja från början) Materialet hör ihop med Internetguiden Barnhack som är en bra startpunkt om du brinner för programmering och vill starta egna Barnhack, eller bara förstå varför programmering för barn är viktigt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.